Съдия Евгени Узунов: Обменът на практики с ЕС ще повиши качеството и доверието в съдебната система

Съдия Евгени Узунов: Обменът на практики с ЕС ще повиши качеството и доверието в съдебната система - E-Burgas.com

Магистрати от Европейската комисия си тръгнаха впечатлени от посещението си в Бургас

Обменът на практики между отделните държави в Европа ще повиши качеството, доверието и ефективността в съдебните дела, както и ще подобри балансът между съдържанието на Закона и действията, които извършваме в залата. Така накратко съдия Евгени Узунов обобщи срещата между европейските магистрати, които посетиха Бургас и местните съдии.

Гостите от няколко европейски държави бяха тук по програма за осъществяване на обмен на практики между съдии.

„Постигнахме много ценен и стойностен обмен не само практики, но и на нормите и мястото ни в единната европейска общност. Правната ни система и компетентността ни не се различават по нищо от техните. Всъщност, добихме самочувствие, каквото ни липсва напоследък, добихме по-голяма увереност в процесите, в които убеждаваме в гражданите в нашия професионализъм и се натъкнахме на едно изцяло равноправно европейско отношение към нас. Добиха представа за работата ни във всички съдилища, работата ни с неправителствения сектор, работата с деца“, разкри съдия Узунов.

Той сподели още, че всички страни имат различни практики заради позиционирането си в Европа, но всички държави участват активно в Европейското табло, както се нарича обобщителното звено на съдилищата в Европа.

Относно практиките имаме особености както чисто регионални, заради частта в Европа, в която сме позиционирани, но всички страни участват активно в едно европейско табло, както се нарича обобщителното звено на практиките на съдилищата в Европа.

„Дори дадохме добър пример на европейските колеги как следва да се отнасяме към публиката, към публикуването на съдебните актове, с какви темпове вървим към електронизацията на процесите. Те останаха удивени, че сме достигнали такова ниво до момента. Ние можем постоянно да си се критикуваме, но всъщност сме на доста високо информативно ниво, даваме много добра основа за работа“, каза още бургаският магистрат, като подчерта, че от тях също могат да се извлекат немалко ползи като например работата с пълнолетни и непълнолетни, работата в гражданските процеси по отношение на използването на медиацията като елемент от правосъдието и т.н.

По време на посещението е подчертана и ролята на медиите като естествен посредник в съдебния процес. „Журналистите са тези, които превеждат нашия често професионален език на разбираемия за гражданите и ние трябва да им помагаме, защото без обратната връзка сме безсилни -  няма да знаем какво да променим, къде да въздействаме на процеса, за да придобием по-голям стабилитет“, изтъкна съдия Узунов.

Партньор от българска страна в проекта за обмен на практики и обучения е Националния институт на правосъдието и предстоят още редица такива посещения, като родни магистрати също ще посетят съдебните институции в държавите членки на ЕС и партньори по проекта. Гостите, които прекараха миналата седмица в Бургас предстои да изготвят доклад, след което ще продължи обменният процес и в края на проекта ще бъде направен обобщен анализ.

Свързани статии
Служители на МВР осъдили системата с 15 млн.лв. за 5 години Районният съд в Бургас вече е с нов председател Малчугани зарадваха полицаи с рисунки, те пък бяха изненадани с подаръци от Фондация "Евгений Мосинов" На прага на учебната година „ПС Груп“ АД дари ученически материали на Фондация „Евгений Мосинов“
Тагове
Евгени Узунов фондация
Коментари

Още от последните новини