Риболовът на Мандрата: Защо след състезанието природата остава с тиксо и хартии?

Риболовът на Мандрата: Защо след състезанието природата остава с тиксо и хартии? - E-Burgas.com

 

 

Риболовът е едно от най-популярните хобита в България, а язовир „Мандрата“ край Бургас е сред любимите места на рибарите. Въпреки удоволствието, което състезанията по риболов носят на участниците, за природата остават не толкова приятни последствия. След едно от последните състезания на язовира, граждани сигнализираха, че по мантинелите все още стоят залепени хартии и тиксо, които организаторите и участниците не са почистили.

 

Риболовни състезания: Необходимост от разрешение от общината?

 

Много хора се питат дали за провеждането на риболовни състезания на Мандрата се изисква разрешение от Община Бургас. Тези събития обикновено привличат голям брой участници и публика, което предполага потенциално въздействие върху околната среда. Според действащите разпоредби, за провеждането на такива мероприятия в природни зони или обществено значими места е необходимо съгласуване с общината. Ако организаторите не се съобразят с това изискване, може да се наложат санкции, но често този аспект остава неясен за много от тях.

 

Проблемът с отпадъците

 

След състезанията на язовир „Мандрата“, по мантинелите и близките райони често могат да се видят остатъци от залепени хартии и тиксо. Това замърсява природата и създава неугледна визия на иначе красивата зона. Възниква въпросът: защо организаторите и участниците не почистват след себе си?

 

Защо тиксото остава в природата?

 

Оставянето на тиксо и хартии след събитията може да се дължи на липсата на контрол и дисциплина от страна на организаторите. Въпреки че те са задължени да осигурят почистване на зоната след приключването на мероприятието, често това не се прави. Освен естетическия проблем, тези отпадъци могат да навредят на животинските видове и околната среда.

 

Ролята на Община Бургас

 

Община Бургас трябва да следи за чистотата след провеждането на подобни мероприятия. Липсата на ефективен контрол води до натрупване на отпадъци и показва слабост в системата за управление на обществените пространства. Гражданите с право се възмущават, че природните зони около язовира остават замърсени, а организаторите не поемат своята отговорност.

 

Призив към общината и организаторите

 

Гражданите призовават Община Бургас да се намеси активно и да наложи по-строги мерки за почистване след риболовните състезания. Освен това, участниците и организаторите трябва да поемат лична отговорност и да осигурят своевременното премахване на всички материали, използвани по време на събитието. Природата не трябва да плаща цената за човешкото безхаберие.

 

Зоните около язовир „Мандрата“ са уникални и заслужават да бъдат съхранени чисти и красиви за бъдещите поколения. Надяваме се, че със съвместни усилия на гражданите, организаторите и общината, този проблем ще бъде решен своевременно.

Галерия
Коментари

Още от последните новини