Революционен очен скенер издига офталмологията в Бургас на изключително ниво

Революционен очен скенер издига офталмологията в Бургас на изключително ниво - E-Burgas.com


Свръхмодерна апаратура за очна диагностика вече е на разположение на специалистите от МЦ „Оксиком“ - Бургас. Революционният апарат - „Angioplex OCT Cirrus“ на световния лидер в производството на очна апаратура – „Zeiss“, позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно на пациентите.
Освен изключителна прецизност и точност в диагностицирането, той дава възможност и за проследяване на заболяването. Очният ангио-скенер намира приложение при пациенти с макулна дегенерация, глаукома, диабетна ретинопатия и ред други коварни очни състояния. С апаратура от толкова висок клас до момента можеха да се похвалят само в София, Пловдив и Варна. Сега вече няма да се налага на пациентите да пътуват стотици километри, а ще могат да получат услугата в Бургас. 
„Хората с макулна дегенерация, могат да се изследват в рамките на 10 секунди и да им бъде поставена диагноза. Досега това ставаше посредством флуоресцеинова ангиография чрез поставяне на контрастно вещество венозно. Сега без инвазивни методи на изследване, без разширяване на зениците, ние виждаме и най-малките кръвоносни съдове в очното дъно - слой по слой. Това е като една отворена врата към медицина на изключително ниво“,  споделя д-р Малина Топчийска.
Вградената лазерна технология, с която разполага апаратурата, дава изключително детайлен образ на очното дъно и при възпалителни заболявания на ретината.  Диагностиката и проследяването на пациенти с глаукома също е невероятно улеснена. Информация като степента на увреждане на зрителния нерв от очното налягане, процентуалното отношение на кръвоснабдяване на очния нерв, както и прогресията на заболяването като цяло, се получава мигновено.
Пациентите, страдащи от диабет и диабетна ретинопатия, също могат да се възползват от новата технология при профилактичните си прегледи. Освен очното дъно, с този апарат е възможна снимка на предните отдели на окото като роговица и предна камера. Определяйки тяхното състояние, лекарите могат да предвидят и успеваемостта при една евентуална бъдеща операция за катаракта (очно перде).
„Когато бях млад лекар, преценката за състоянието на очното дъно на пациента беше донякъде субективна и зависеше от изследващия лекар. Знанията за процесите, протичащи в най-скритата и трудна за изследване област - очното дъно, бяха ограничени. А сега, няколко години по-късно, ние имаме обективни методи за изследване, изключително бързи и невероятно информативни за лекаря и най-вече безболезнени и в огромна помощ за пациента“, споделя управителя на МЦ „Оксиком“ д-р Нели Джокова. 
 

Коментари

Още от последните новини