Ревизоро: Язовир "Камчия" е в критично сътояние, опасността от суша е близо

Ревизоро: Язовир

"Трябва да чакаме до май - юни догодина или да вземем мерки още сега" каза министърът на околната среда и водите

"Опасността от голяма суша в България е все по-близо и на следващия министър ще му е много трудно. "Всички искат да се закачат към 52-та язовира (15 за питейно-битови нужди и още толкова за земеделски), които държавата управлява. В Източна България от години не е валяло и има големи проблеми – поречието от язовир "Копринка" до река Тунджа е пресъхнало. Друг пример е язовир "Камчия". Трябва да чакаме до май - юни догодина или да вземем мерки още сега". Тов каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на "Здравей, България".

Той отрече тиражираните новини, че десетки язовири в страната са празни. "Всеки, който влезе в сайта на МОСВ, намира публичен бюлетин, в който се виждат всички статистики за водните басейни в България", каза той. 

"Положението в Източна България е зле – язовир "Тича", язовир "Ястребино", язовир "Камчия" са в критично състояние. Язовир "Жребчево" е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода. На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир "Кричим". В Северна България има три града, които са към язовир "Тича", а в него има вода за още две години. Проблемите се заобикалят и оставят във времето. МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите", заяви още Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и системата „Дунав”.

Екоминистърът за протестите: Позволяваме на 20 души да блокират 100 000

В заключение министърът каза, че частните язовири не го интересуват. "Запознат съм с картината, но те не са ресурс за държавата", добави Димитров.

Свързани статии
Бургаските детски градини ще компостират листата в двора За две години държавата не е ремонтирала нито един от 418 опасни язовира Ревизоро: Камчия е най-проблемният язовир, има вода за 8-10 месеца! Язовирите Порой и Ахелой спасяват населението за три месеца ако Камчия пресъхне Не изхвърляйте старите си ел. уреди, общината ги извозва безплатно Бургазлии следят онлайн нивото на язовир Камчия Доброволци събраха 660 кг. боклук от плажа край крепост Акра Доброволци ще почистват плажа до крепост Акра в края на лятото Страховита гледка на Ропотамо: Младо семейство се натъкна на мъртви елени, положени край реката Расте броят на кръводарителите в УМБАЛ-Бургас
Тагове
екология язовири Емил Димитров суша вода
Коментари

Още от последните новини