Проф. Кантарджиев: Епидемията затихва, но още не е свършила

Проф. Кантарджиев: Епидемията затихва, но още не е свършила - E-Burgas.com

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило. Това заяви в студиото на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му отпускането на мерките бързо би довело до появата на нови клъстери на заразата от COVID- 19 у нас. Той обясни огнището на болестта в Сърница със събирането на много хора заради мюсюлманските празници.

"Вече 10 души заразяват от 8 до 5 души, значи вървим надолу с разпространението на инфекцията. Когато ни запитаха къде е Адът, още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април, точно така се случи, но Адът не беше в цялата страна и Адът не беше във всички болници, Адът беше в дадени области", каза проф. Кантарджиев.

Кантарджиев даде пример с Област Видин,където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата.

''Тогава министърът на здравеопазването разпореди болницата в Монтана, във Враца, в Лом, Окръжна болница "Св. Анна" в София приеха голяма част от тези болни в една областна болница Видин. Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме", каза още проф. Кантарджиев.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
кантарджиев ковид коронавирус
Коментари

Още от последните новини