Проф. Аргирова: Зеленият сертификат ще е необходим още месец

Проф. Аргирова: Зеленият сертификат ще е необходим още месец - E-Burgas.com

Предполагам, че зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около 1 месец. Това заяви в студиото на NOVA съветникът на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19 проф. Радка Аргирова.

Тя прогнозира, че ще достигнем пика на петата вълна около 8-10 февруари.

„При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и зеленият сертификат”, обясни проф. Аргирова.

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Този вариант протича по-леко“, поясни тя.

„Зеленият сертификат ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага”, категорична е професорката. Съветникът на премиера допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това. 

„Днес в 00:00 часа е сложена 10-милиардната доза на ваксината срещу COVID. Като чуя експериментална течност, се чудя как може да се каже за ваксина поставяна 10 млрд. пъти“, недоумява тя.

По случая с починалата пред Спешното във Враца жена, проф. Аргирова коментира, че действително трябва да се разработят правила за прием на пациенти.

Свързани статии
Проф. Габровски: Зеленият сертификат не беше сериозен инструмент за контрол Акция срещу фалшивите сертификати, открити са над 3000 в пет области Отпадането на зеления сертификат не е на дневен ред ЕС обмисля нови правила за сертификатите: Пътуване само след трета бустерна доза От днес влиза в сила сертификатът за антитела Променят правилата за зеления сертификат у нас Над 2 милиона българи имат сертификати Продължават сривовете в системата за зелените сертификати Доц. Гломб: Антителата срещу коронавирус не доказват, че сме предпазени от вируса Ваксинацията в област Бургас върви с високи темпове дори през уикенда
Тагове
зелен сертификат
Коментари