Продължават сривовете в системата за зелените сертификати

Продължават сривовете в системата за зелените сертификати - E-Burgas.com
БГНЕС

Сривовете в Националната здравноинформационна система (НЗИС) продължаеат и през новата седмица.Това затруднява издаването на ваксинационни сертификати, както и процесът по изтегляне на сертификати от преболедувалите, информира Mediapool.bg. 

През почивните дни фирмата разработчик"Информационно обслужване" обяви, че са неутрализирани над 400 враждебни атаки през последните дни, което е една най-големите DDoS атаки, правени срещу България. 

В понеделник трябваше да започне издаването на сертификати за преболедувалите Covid-19, диагностицирани с антигенни тестоее. Досега сертификати за преболедуване се издаваха само за диагностицираните c PCR. 

Изтеглянето на сертификата за преболедуване става от интернет портала на Науионалната здравно-информационна система , но в понеделник преди обяд отново имаше смущения. 
За да си извадят сертификат за преболедуване след антигенен тест хората трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с Covid-19. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала. 

Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за Covid-19. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от 19.10.2021 г. валидността на удостоверенията за преболедуване на COVID-19 беше удължена от 6 на 12 месеца. 

Болнични заведения също се оплакаха, че има срив в НЗИС, което блокира ваксинационния процес, към който има засилен интерес след въвеждането на зелените сертификати като пропуск в редица обекти на закрито от края на миналата седмица. 

Свързани статии
Проф. Габровски: Зеленият сертификат не беше сериозен инструмент за контрол Акция срещу фалшивите сертификати, открити са над 3000 в пет области Проф. Аргирова: Зеленият сертификат ще е необходим още месец Отпадането на зеления сертификат не е на дневен ред ЕС обмисля нови правила за сертификатите: Пътуване само след трета бустерна доза От днес влиза в сила сертификатът за антитела Променят правилата за зеления сертификат у нас Над 2 милиона българи имат сертификати Доц. Гломб: Антителата срещу коронавирус не доказват, че сме предпазени от вируса Ваксинацията в област Бургас върви с високи темпове дори през уикенда
Тагове
зелен сертификат
Коментари

Още от последните новини