Проф. Габровски: Зеленият сертификат не беше сериозен инструмент за контрол

Проф. Габровски: Зеленият сертификат не беше сериозен инструмент за контрол - E-Burgas.com

Зеленият сертификат не беше сериозен инструмент за контрол. Когато не върши своята работа, няма как да ни помага за защита, коментира проф. Николай Габровски по БНТ. Според него нормално било да отпадат мерки. "Зеленият сертификат стана инструмент в политическия ни живот, така че ще отпадне повода да се караме", добави той.

Така се давало и сигнал, че има място за оптимизъм в бъдеще, чисто психологически идеята, че може да се върнем към нормален живот, била добра.

"Нямаме основания да бъдем напълно спокойни, пандемията не е отпаднала, трябва да останем предпазливи", каза проф. Габровски. Според него не било разумно да има пост-ковид клинична пътека, защото при всеки било различно. Болестта се променяла бързо. Сега, като че ли, нямало средно протичащи, имало леко и тежко протичащи болни.

Първата година тежка била неизвестността. Тогава се засягали предимно възрастни хора. При следващата вълна се засягали млади хора, ваксините дали надежда, но не във всички страни била използвана. При омикрон имало тежко болни и леко болни.

Сега имало наплив, който задъхвал системата, хора, които са отлагали да посетят лекар по време на пандемията, търсели помощ, каза още проф. Габровски. Спешната помощ се нуждаела от реформи, но той не виждал как ще се промени отношението към лекарите, които били подложени на страхотен натиск.


 

Свързани статии
Акция срещу фалшивите сертификати, открити са над 3000 в пет области Проф. Аргирова: Зеленият сертификат ще е необходим още месец Отпадането на зеления сертификат не е на дневен ред ЕС обмисля нови правила за сертификатите: Пътуване само след трета бустерна доза От днес влиза в сила сертификатът за антитела Променят правилата за зеления сертификат у нас Над 2 милиона българи имат сертификати Продължават сривовете в системата за зелените сертификати Доц. Гломб: Антителата срещу коронавирус не доказват, че сме предпазени от вируса Ваксинацията в област Бургас върви с високи темпове дори през уикенда
Тагове
зелен сертификат
Коментари

Още от последните новини