Приет е Националният план за готовност при пандемия

Приет е Националният план за готовност при пандемия - E-Burgas.com

Приехме Националния план на България за готовност при пандемия. „Той е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план за готовност при пандемия, приет на 22 октомври от 44-тото Народно събрание. При изготвяне на проекта на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии“, обясни на брифинг в Министерски съвет министър Костадин Ангелов.

Основните цели на плана са намаляване на заболеваемостта и броя на засегнатите лица и осигуряване на отпимална възможност за лечение на заболелите, съобщи министър Ангелов. Националният план има общ характер, той е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на всички междуведомствени комуникации за справянето при определена пандемия, каза здравният министър. Такива планове ще бъдат разработени, ако страната ни се изправи и пред други пандемии, поясни той.

При изготвяне на проекта за използвани насоки на Световната здравна организация.

До четвъртък МЗ ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Tой ще бъде предстaвен на следващото заседание на МС за утвръждането му.

Свързани статии
25% от заведенията загубили битката с пандемията Нефролог: Бъбречните заболявания са съпътстваща част по време на пандемията СЗО: Най-тежкият етап от пандемията може да приключи тази година Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията Вече сме в зелената зона на ковид картата на Европа Костадин Ангелов с три опции за колективен имунитет Още 19 200 дози ваксини "АстраЗенека" пристигат у нас РЗИ-Пловдив: Окончателният протокол по случая с починалата жена, ще бъде готов другата седмица Смъртен случай е причината за спирането на „АстраЗенека“ у нас 129 млн. лева за борбата с пандемията до 2024 вади Регионалното министерство
Тагове
национален план пандемия костадин ангелов
Коментари

Още от последните новини