129 млн. лева за борбата с пандемията до 2024 вади Регионалното министерство

129 млн. лева за борбата с пандемията до 2024 вади Регионалното министерство  - E-Burgas.com

Правителството одобри изменение на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020 (ОПРР) с цел осигуряване на допълнителен ресурс за укрепване на капацитета на здравната система в България за справяне с последиците от кризата, възникнала в резултат на пандемията COVID-19, както и за реакция при бъдещи кризисни ситуации.

Финансирането се предоставя по линия на инструмента REACT-EU, чрез който се осигуряват допълнителни средства по структурните фондове за периода 2020 - 2022 г. за операции в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Със средствата ще бъдат обособени изолирани структури и ще бъде доставено необходимото медицинско оборудване за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 за 105 болници, включително апарати за подобряване на дишането, монитори за жизнени показатели, рентгенови мобилни устройства, ехографи, дефибрилатори, газово-кръвни анализатори и др. Предвижда се доставка на тестове и консумативи, необходими за тестване на дарената кръв в центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19, както и разширяване на производството на кръвна плазма в два трансфузионни центъра.

Ще се финансират и мерки за електронно здравеопазване и телемедицина, включително осигуряване на устройства за електронен обмен на медицински документи, оборудване за общопрактикуващи лекари и лекари-специалисти за дистанционно наблюдение на пациентите в райони с неблагоприятни условия, оборудване за пациентите за дистанционно наблюдение, внедряване на системи за архив и пренос на образни изследвания и подпомагане на аптеките за успешно внедряване на електронни рецепти.

Предвиденият ресурс е в размер на 129,3 млн. лв., а бенефициент на подкрепата ще бъде Министерството на здравеопазването, включително в партньорство с общини или общински лечебни заведения.

Свързани статии
Удължават срока за техническите паспорти до края на 2024 Подпомагат болниците със 129 млн.лв. за борба с коронавируса Наливат 6,7 млрд.лв. в общините до 2027 Бум на кредитите за ново жилище в пандемията Ген. Мутафчийски: Побеждаваме пандемията, до април можем да ваксинираме 100 хил.души Президентът започна консултации за избори по време на пандемията Борим последиците от пандемията с 804 млн. лева през 2021 Приет е Националният план за готовност при пандемия Нови електронни услуги улесняват гражданите в пандемията Бизнесът иска схеми за подпомагане преди локдаун
Тагове
пандемия мррб
Коментари

Още от последните новини