Постоянен арест за турчин, опитал да пренесе хероин за близо 80 бона през ГКПП"Малко Търново"

Постоянен арест за турчин, опитал да пренесе хероин за близо 80 бона през ГКПП

По внесено искане от Окръжна прокуратура-Бургас съдът задържа под стража турския гражданин Метин Херсек. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 10.10.2016г., около 10.00 ч. през ГКПП „Малко Търново“, обл. Бургас, с лек автомобил, марка „Рено“, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната от Р. Турция в Р. България, високорисково наркотично вещество - 56 пакета с кафеникаво прахообразно вещество, реагирало при полеви наркотест положително  на хероин, с общо тегло 29 785 грама- престъпление по чл. 242, ал.4, вр.  ал.2 от НК.

За това престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г до 20г. и „глоба“ в размер на от 200 000 до 300 000 лв., като превозното средство, послужило за пренасянето на наркотика се отнема в полза на държавата.

Роденият през 1963г. мъж е привлечен като обвиняем и за това, че на горепосоченото място и време, не изпълнил законовото си задължение  за деклариране на парични средства  в размер на 37 500 евро, пренасяни през границата ни, като стойността на предмета на престъпление е в особено големи размери - престъпление по чл.251, ал.1 от   НК.

Турският гражданин е задържан вследствие на отличната работа на митническите служители.

Прокурорът счита, че е налице  обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен. Херсек е турски гражданин и няма постоянен адрес на територията  на Р. България. Обвинен е в престъпление, което е наказуемо с над 10 години „лишаване от свобода“. Тези факти предпоставят възможността Херсек да се укрие или да извърши ново престъпление.

Съдът прие мотивите на прокурора и остави турския гражданин в ареста.

Определението на Окръжнен съд-Бургас подлежи на обжалване, като в такъв случай съдебното заседание е насрочено за 19.10.2016г. от 14.00 ч. в Апелативен съд –Бургас.

Коментари

Още от последните новини