Почитаме паметта на Св. св. Константин и Елена

Почитаме паметта на Св. св. Константин и Елена - E-Burgas.com

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и  Елена. През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който  въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си.

Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос,  построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил  разпнат Исус. Това събитие се смята за едно от най-важните в историята  на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.   

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с  предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че “Еленка и Костадин носят градушката в чувал”.    

Вечерта на днешния ден е посветена на нестинарството. Мъже и жени, носещи иконата на двамата светии, танцуват боси върху жарава. Обичаят е разпространен в началото на 20 век в няколко български и гръцки села в Източна Тракия. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза  с приготвения курбан.    

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинa, Динкo, Елена, Еленкo, Елен, Ели, Елица, Койчо.  Екипът на „PoligrafF” честити на всички именици с пожелание за здраве и благополучие!

Коментари

Още от последните новини