Отпускат до 3 млн.лв. кредит на малки фирми без обезпечение

Отпускат до 3 млн.лв. кредит на малки фирми без обезпечение - E-Burgas.com

До 3 милиона лева кредити за малки фирми без обезпечение. Това е новата мярка, която служебният кабинет обяви днес по програма "Възстановяване", показа БНТ.

Малките и средни фирми ще могат да кандидатстват за заеми гарантирани от държавата. Това предвижда новата програма за възстановяване, която започва днес. Кредити ще бъдат предоставяни засега от пет търговски банки, които са сключили договор с държавния Фонд на фондовете.

Кредити ще бъдат отпускани на микро, малки и средни фирми, които до 2019 г. са работели на печалба, обясни икономическият министър. Целта е да бъдат подпомогнати онези фирми, които имат шанс за възстановяване след икономическата криза причинена от пандемията.

"Всъщност всички фирми, които са били все пак успешни и са могли да се справят със ситуацията 2019 г., целият този Ковид период, който в момента се опитваме да възстановяваме, на тези фирми искаме да помогне", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Новите заеми ще бъдат отпускани за период до седем години, без допълнителни обезпечения, с размер до 3 млн. лева или до 70% от оборота на съответната фирма за 2019 или 2020 в зависимост кой е по-висок. Предвижда се и гратисен период до 12 месеца, както е и задължително условие фирмата да съществува поне от три години. Лихвите ще бъдат пазарни.

"Съответно пазарните лихви знаете, че се публикуват всеки месец от БНБ, включително и по различните видове кредити, инвестиционни или оборотни. От своя страна всяка банка си прави анализ, казва се рейтинг на клиентите, които кандидатстват", каза Диана Митева от Банка ДСК.

Компаниите ще могат да кандидатстват пред всяка една от петте банки, които са подписали договор с Фонда на фондовете.

"Основната разлика на този продукт, спрямо всички останали гаранционни продукти, които са били на пазара, е, че този продукт не изисква обезпечение от страна на фирмата. Това, което изисква, е собственикът или някой от собствениците на фирмата да влезе като съдлъжник за кредитите", каза служебният министър на финансите Асен Василев.

Икономическият министър Кирил Петков обяви днес също така, че е представил новите членове на управителния и на надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Свързани статии
Новото ръководство на ББР заработи официално Две фирми, събиращи тол такси вместо АПИ, взели 57 млн.лв. комисионна Големите кредитополучатели на среща при министър Кирил Петков Връщат четвърт милиард лева на кредиторите на фалиралата КТБ Бум на кредитите за ново жилище в пандемията Стотици бургаски фирми търсят инфо около видовете помощи Фирмите могат да разсрочват кредитите си до края на март 2021 Депутатите отмениха спорната поправка за неустойка върху бързите кредити Над два милиона българи с кредити до 5000 лева Отпускат 72 млн.лв. за малките и микро фирми за преодоляване на кризата
Тагове
кредит фирми
Коментари

Още от последните новини