Какво е лоша кредитна история?

Какво е лоша кредитна история? - E-Burgas.com

В момента, в който парите се появяват като средство за размяна, се появи и даването на пари на заем. За да постигнем бързо нашите цели често прибягваме до заеми. Днес финансовият продукт „кредит“ вече съществува и е нещо напълно нормално. Българите често се възползваме от кредити, а фирмите на пазара се надпреварват коя ще ни предложи по-добри условия. Рекламите за бързи кредити пък са буквално навсякъде. Някои хора теглят редовно заеми, докато други са противници на този финансов продукт и го смятат за неизгоден.


Какво точно е кредит?


Кредитът е предоставяне на парични средства за даден период от време. Това е вид заем на „активи“. Даващата страна се нарича „кредитор“, а получаващата страна се нарича „кредитополучател“. Кредитополучателят става „длъжник“, ако не плати дължимата сума в срок и не спазва условията на договора. Обикновено заемите включват плащане на лихва, което означава, че лихвата се начислява върху дължимата сума по време на периода на заема. Даването на кредити се извършва от банкови и небанкови оторизирани финансови институции и се регулира от законовите органи в страната ни. По тази причина е важно да сте напълно запознати с условията по договорната документация, която подписвате. Ако нещо не ви е ясно не се притеснявайте да питате.


Какви стъпки трябва да предприемем, за да получим кредит?


В съвременните времена има многобройни възможности за вземане на заем. Заемите могат да бъдат категоризирани на обезпечени и необезпечени, целеви и нецелеви. Банките обикновено имат строги изисквания към своите клиенти, изискващи надежден и проверим източник на доходи, както и благоприятна кредитна история. Небанковите финансови институции, от друга страна, са по-гъвкави.  Много от тези институции предлагат заеми дори на клиенти с нестабилни доходи или лоша кредитна история. Освен това повечето от тези компании са развили процесите си и онлайн, което ги прави по-удобни за кредитополучателите.  Особено популярен финансов продукт са така наречените кредити с лошо ЦКР, въпреки че всяка институция може да има допълнителни изисквания, като например поръчител.


Какво точно е лоша кредитна история?


Пропуснатите плащания по кредитите се записват в Централния кредитен регистър – платформа, управлявана от БНБ, която архивира данни за кредитните задължения на клиентите до пет години назад. Вашата кредитна история страда, ако имате допуснати просрочия и неплатени дългове. Това сигнализира на финансовите институции, че представлявате по-висок риск и прави осигуряването на изгоден заем трудно. За лица с лошо кредитно досие проучването на компании, които предлагат кредити с лошо ЦКР е добра стратегия за бърз достъп до пари. Ако търсите заем, който най-добре отговаря на вашите нужди, жизненоважно е да потърсите надежден кредитор.  Имайте предвид, че всеки кредитор има уникални условия, изисквания, такси и специални предложения.  Покриването на специфични критерии е необходимо, за да получите одобрение. За да изберете подходящ кредитор може да използвате сайтове за сравнение като Everlike.bg.  Там ще намерите избор от фирми, които отговарят на вашите критерии. Въпреки това се свържете с тях, за да разберете повече подробности. 


За какво да не теглите кредити?


Вземането на заем може да ви помогне да решите спешни проблеми, да изпълните дългосрочните си цели или дори да помогне на развитието ви. Когато обаче имате повече от един кредит обслужването на задълженията става по-трудно. Много потребители изпадат в дългови спирали и влошават сериозно финансовата си стабилност. За да не се случи това и с вас вземайте заеми разумно. Не теглете пари на заем за хазарт, ненужни покупки и начинания, които крият голям риск. Погасявайте заемите си редовно. Колкото и да е трудно това в крайна сметка ще ви бъде само от полза. Просрочията водят не само до лоша кредитна история, но и до оскъпяване на кредита, постоянни обаждания от кредиторите, а в по-тежки случаи и до запор на банкови сметки. 


 

Свързани статии
Сериозен ръст на жилищните кредити у нас Нов рекорден ръст на жилищните кредити Рекордни нива на изтеглени кредити у нас Внесоха законопроект за контрол над колекторите Новото ръководство на ББР заработи официално Отпускат до 3 млн.лв. кредит на малки фирми без обезпечение Връщат четвърт милиард лева на кредиторите на фалиралата КТБ Бум на кредитите за ново жилище в пандемията Фирмите могат да разсрочват кредитите си до края на март 2021 Депутатите отмениха спорната поправка за неустойка върху бързите кредити
Тагове
Кредитна история кредит
Коментари

Още от последните новини