Омбудсманът предложи план в 6 стъпки за решаване на проблема с пенсиите

Омбудсманът предложи план в 6 стъпки за решаване на проблема с пенсиите - E-Burgas.com

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и по бюджет и финанси - Искрен Арабаджиев и Любомир Каримански, в което им представя най-острите проблеми на пенсионерите, потърсили съдействие от обществения защитник, свързани с пенсиите им. Становището е изпратено и до министъра на финансите Асен Василев, както и до социалния министър Георги Гьоков.

В позицията си до парламента проф. Ковачева посочва шест стъпки за по-справедливи пенсии. Тя е категорична, че са необходими конкретни законодателни промени, които да бъдат обсъдени при разглеждане на Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

"Подкрепям предложението изразено в Комисията по труда, социалната и демографската политика на 12.01.2022 г. и в заседанието на Народното събрание на 13.01.2022 г. за разделяне на пенсиите и изплащаните като антикризисна мярка добавки на пенсионерите. Част от неяснотата за размера на пенсиите, получени след преизчисляването, се дължи на факта, че размерът на добавката беше променян няколко пъти и самата добавка се изплаща заедно с техните пенсии", пише проф. Ковачева.

Омбудсманът обръща особено внимание на факта и че Ковид добавки, изплащани като антикризисна мярка, са секвестируеми. Така на практика те биват удържани и не стигнат до възрастните хора, които имат наложени запори заради съществуващи дългове и вместо да бъдат подпомогнати в разгара на Ковид кризата, добавката им отива за погасяването на дългове, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Свързани статии
Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Започна изплащането на пенсиите за декември Омбудсманът: Зимата ще е трудна, трябва да се компенсират хората с твърди горива От днес преизчисляват пенсиите, кои ще получат увеличение? Омбудсманът Диана Ковачева подхвана дървената мафия Омбудсманът: Линията на бедност, трябва да стане 504 лв. още сега Омбудсманът: Заради законови абсурди 16-годишно момиче от Бургас остава без помощи Омбудсманът: Настаняването на бежанци в почивните бази е краткосрочно решение Синдикатите настояват без таван на пенсиите още от 1 юли Омбудсманът: Проблемът с пощите няма да остави пенсионерите без пари за Великден
Тагове
пенсии омбудсман диана ковачева
Коментари

Още от последните новини