Официално: "Подпорната стена" на Алепу е незаконна

Официално:

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжна прокуратура-Бургас направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв.

След внесен протест на Окръжната прокуратура в Бургас, Административният съд, е обявил официално, че разрешението за строеж на „Алепу вилидж“, е нищожно. От прокуратурата припомниха, че след провертката на законността на строежа, станал популярен сред обществото като „подпорната стена“, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) през лятото,  от прокуратурата протестираха. Въпросното разрешение за строеж пък бе издадено на 10 септември 2018 от главния архитект на община Созопол.

По образуваното през юни 2020 г. дело, съдът е преценил, че протестът на ОП - Бургас е допустим и основателен. С акта на съда от 18.02.2021 г. се обявява нищожността на разрешение за строеж № 100/10.09.2018г., издадено от главен архитект на общ. Созопол, в полза на „Алепу Вилидж" АД за строеж: курортен комплекс „Алепу Вилидж" (етапно строителство); Първи етап – „укрепване на свлачище „Алепу Вилидж"; Втори етап – „курортен комплекс".

Съдът е приел позицията на прокуратурата и на свой ред е стигнал до изводa, че „разрешение за строеж № 100/10.09.2018г., издадено от главен архитект на общ. Созопол, е издадено при особено съществено противоречие с материалните разпоредби на закона, при липса на материални предпоставки, чието наличие е задължително, като юридически факт, обуславящ издаването му.

Налице е такова нарушение на материалния закон, което касае правилността на административния акт, поради което издаването му е лишено от законова опора - т.е. същият е издаден при липса на условията, предвидени в приложимите материално-правни норми, а именно за законосъобразно изработени инвестиционни проекти, представляващи основна и задължителна предпоставка за издаването му. В случая са нарушени разпоредбите на чл.139, ал.2 и 3, 142, ал.1, 144,  ал.1 и чл.161, ал.1 от ЗУТ, което обуславя наличието на особено съществен порок на оспорения административен акт, обосноваващ неговата незаконосъобразност до степен на нищожност, поради което съдът намира подадения срещу него протест за основателен".

Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебно-почеркова експертиза, а именно  - „част от инвестиционните проекти са изброени в Заявление рег.№ УТ-2112-18/12.02.2018г. до кмета на община Созопол, не са подадени от лицето, посочено в него за заявител, респ. не са подадени от лице, имащо качеството на възложител по смисъла на чл.161, ал.1 от ЗУТ, а изготвените след датата на издаване на първото разрешение за строеж – 26.02.2018г. инвестиционни проекти и комплексен доклад, послужили за издаване на процесното разрешение за строеж, не са приложени към Заявление рег.№ УТ-2112-194/30.08.2018г. до кмета на община Созопол, подадено от пълномощник на „Алепу Вилидж " АД и няма данни как са били приобщени към административната преписка по издаване на  разрешението за строеж". В тази част ОП – Бургас ще сезира компетентната прокуратура.

Констатираното от ВАП при проверката, отразеното в протеста и изразеното от наблюдаващите прокурори, участващи в производството пред  Административен съд - Бургас, становище бе, че процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв, не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. В тази връзка от Окръжна прокуратура – Бургас бяха развити и съображения, че искането за обявяване на нищожността на акт може да се предяви без ограничение във времето. Видно от акта на съда, констатациите на прокуратурата са правилни, основателни и базирани изцяло на доказателствата по случая.

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжна прокуратура-Бургас направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Припомняме и, че на 27.08.2020 г., с постановление на Окръжна прокуратура – Бургас бе образувано досъдебно производство по чл. 282, ал. 1 от НК затова, че през месец септември 2018 г. съответното  длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици.

Свързани статии
Созопол отбелязва Освобождението си от османско владичество В Созопол издирват кои създава нерегламентирани сметища В Созопол запретнаха ръкави и почистиха гробищния парк (Снимки) Правят ремонт на площад в Созопол Дядо Коледа идва в Созопол на 25 декември Георги Пинелов: Изпращаме годината със сериозни нерешени проблеми С богата програма Созопол отбелязва празника на моряците и рибарите Засадиха 70 дръвчета в градската градина в Созопол Създават център за култура и изкуство на о-в Свети Кирик В Созопол се пребориха за държавни 1,5 млн. лева за ремонт на улица
Тагове
алепу стореж созопол подпорна стена
Коментари

Още от последните новини