Общините готови с програмите за по-чист въздух

Общините готови с програмите за по-чист въздух - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Програмите на общините за изпълняване на промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които влязоха в сила от началото на годината, са готови. Трябва обаче и достатъчен финансов ресурс. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева. Тези промени включват прилагането на редица мерки от страна на общините, с тях в сила влизат и санкциите за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление.

Европейската комисия определи 28 общини в страната като региони с превишени норми на фини прахови частици.

„Има много мерки, които не зависят от самите общини, но те са включени в програмите“, каза още в предаването „Хоризонт до обед" Георгиева.

„В закона бяха разграничени отговорностите на всяка институция в зависимост от това, което тя може да контролира. Общините ще могат да ограничават движението на моторни превозни средства в районите с най-голямо замърсяване след решение на Общинския съвет, ще можем да ограничаваме употребата на определени горива и уреди за битово отопление в районите с най-голямо замърсяване, също след решение на Общинския съвет. Ще можем да въвеждаме екотранспорт и екоотпление на обществени сгради“, каза Силвия Георгиева.

„Когато говорим за качество и чистота на атмосферния въздух, трябва да имаме предвид, че процесите са бавни и скъпи. Каквито и мерки да бъдат направени, те са поетапни и резултатите се виждат едва в следващия отоплителен сезон“.

Кметовете не могат да влияят върху промишлените производства, откъдето идват и големите замърсявания, но промените в закона вече дават възможност на общинските администрации да предлагат на регионалните екоинспекции временно да спират замърсяващи въздуха производства. Глобите, които ще се налагат на тези производства, ще влизат в общинските бюджети, за да може целево да се използват за мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Предвиден е 3-месечен срок, в който да бъдат приети наредбите, които ще регламентират прилагането на закона. Твърдите горива, които ще отговарят на новите изисквания, ще се продават от следващия отоплителен сезон.

Седем български общини ще получат европейски средства за подобряване качеството на атмосферния въздух – мерките са подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на газ, електричество, пелети или свързване към топлофикационна или газоразпределителна мрежа.

Интервюто със Силвия Георгиева и репортаж на Йорданка Петрова от Радио Видин можете да чуете в звуковите файлове.

Коментари

Още от последните новини