Община Бургас за "обезглавените" дървета: Извършваме пет вида резитба, подхождаме индивидуално към всяко дърво

Община Бургас за

Повечето дървета в града са на 60-80 години и при тях се наблюдават множество проблеми, които налагат отстраняване на част от короната

Подхождаме индивидуално към резитбата на всяко дърво в града. Така отговориха от община Бургас на притесненията на бургазлии, които стартираха онлайн петиция "Да спасим дърветата на Бургас". Гражданите изразиха несъгласие с начина на резитба, който според тях бавно унищожава дърветата в града. До този момент те успяха да съберат над 300 подписа в своя подкрепа. 

От община Бургас обясниха още, че повечето дървета на територията на града са 60-80 годишни. Те са изложени на редица фактори, които намаляват тяхната дълговечност – утежнени условия на месторастене – прекомерно засенчване, близост до фасади на сгради, по- малко количество вода, засоляване и т.н.

"Не може да се очаква, че дърво в градски условия се развива и може да достигне възрастта на същия вид дърво, намиращо се в гората. При „градските” дървета се наблюдават множество проблеми, които налагат провеждането на резитби за отстраняване или съкращаване на част от короната." пише още в позицията на общината. 

В момента в града се извършват пет вида резитба - „резитба за подмладяване“, която съкращава големи скелетни клони, „санитарна резитба“, която се извършва при нараняване и заболяване, „разтоварваща резитба” при голяма загуба на корени;  „обезопасяваща резитба” - за преодоляване на изсъхването в тесни месторастения и „резитба за просветляване” - при мероприятие на дървесната хирургия.

Преди три години в Бургас дори е бил поканен специалистът Антъти Крофт, който е професионален арборист от Великобритания. С негова помощ тогава са огледани няколко дървета в града, които са били окастрени според неговата преценка. 

От община Бургас припомнят още, че много от резитбите на дървета се извършват по заявление на граждани, но дори тогава към всяко дърво се подхожда индивидуално, а много често резитбите се отказват. В повечето случаи положения на място се проверява състоянието на дървото, отстоянието на ствола от фасадата на сградата, има ли клони, които влизат в прозорците или са в близост до климатици, разположението на короната като цяло (симетрична, едностранна) и се преценя каква резитба да се предприеме. В някои случаи планираната резитба може да се промени след започване. Например във височина се откриват загнили клони. Тогава, на жаргонен език, се реже „до здраво”.

 

 

Коментари

Още от последните новини