Нова цифрова инфраструктура ще наблюдава и управлява корабния трафик

Нова цифрова инфраструктура ще наблюдава и управлява корабния трафик - E-Burgas.com

Важна крачка напред към реализиране на концепцията за интелигентни пристанища прави Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) с реализацията на проект „Териториално разширяване на обхвата и допълване на функциите на Информационната система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS) – Фаза 4“. Изпълнението на четвъртата фаза на проекта доведе до технологично усъвършенстване и разширяване обхвата на VTMIS системата чрез внедряване на авангардна цифрова инфраструктура, отговаряща на най-високите световни стандарти, както и чрез използване на иновативни подходи при изграждането и експлоатацията ѝ. Това стана ясно от думите на генералния директор на ДППИ Ангел Забуртов по време на заключителното събитие по проекта, което се проведе на 18 май 2021 г. в гр. Бургас.  

Разширяването на обхвата и функциите на системата доведе до подобряване на безопасността на корабоплаването, на опазването на човешкия живот на море и на опазването на околната среда от замърсяване. Това заяви ръководителят на проекта д-р инж. Златко Кузманов, който запозна гостите на събитието с технологичните възможности на системата. Географското разширяване на обхвата ѝ е постигнато посредством изграждане на нови обекти за покриване на зони за навигационно наблюдение и монтаж на оборудване на вече съществуващи обекти, като са покрити крайните северни и южни райони на морските пространства и критични плавателни и пристанищни участъци на България. 

Проектът, реализиран от ДППИ по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014–2020 г., следва добрите европейски практики в областта на управлението на корабния трафик и непрекъснатото технологично развитие и подобряване в сектора. Разширяването и допълването на националната система VTMIS доведе до постигане на баланс между подобряване на електронните системите на ДППИ и тяхното технологично развитие. По този начин се съдейства за повишаване параметрите на редица характеристики на морската транспортна система като ефикасност, безопасност и сигурност, както и за по-добрата интеграция в общоевропейския модел за интегрирана транспортна система и по-специално обмяна на информация в системи като SafeSeaNet (SSN).

Галерия
Свързани статии
Модернизират рибарското пристанище в Созопол за 750 хил.лв. От днес българските пристанища са затворени за руски кораби Родни военни кораби започнаха тактически учения Експерти ще решават бъдещето на пристанищата в Бургас и Варна Бургаското пристанище работело по световни стандарти за екология и безопасност МОСВ стартира проверка на пристанището в Черноморец ДП "Пристанищна инфраструктура" има нов шеф В Черноморец притеснени от провал на летния сезон Новото модерно пристанище в Поморие получи зелена светлина за ползване Кран горя на бургаското пристанище
Тагове
кораби пристанище наблюдение
Коментари

Още от последните новини