Нова цифрова инфраструктура ще наблюдава и управлява корабния трафик

Нова цифрова инфраструктура ще наблюдава и управлява корабния трафик - E-Burgas.com

Важна крачка напред към реализиране на концепцията за интелигентни пристанища прави Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) с реализацията на проект „Териториално разширяване на обхвата и допълване на функциите на Информационната система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS) – Фаза 4“. Изпълнението на четвъртата фаза на проекта доведе до технологично усъвършенстване и разширяване обхвата на VTMIS системата чрез внедряване на авангардна цифрова инфраструктура, отговаряща на най-високите световни стандарти, както и чрез използване на иновативни подходи при изграждането и експлоатацията ѝ. Това стана ясно от думите на генералния директор на ДППИ Ангел Забуртов по време на заключителното събитие по проекта, което се проведе на 18 май 2021 г. в гр. Бургас.  

Разширяването на обхвата и функциите на системата доведе до подобряване на безопасността на корабоплаването, на опазването на човешкия живот на море и на опазването на околната среда от замърсяване. Това заяви ръководителят на проекта д-р инж. Златко Кузманов, който запозна гостите на събитието с технологичните възможности на системата. Географското разширяване на обхвата ѝ е постигнато посредством изграждане на нови обекти за покриване на зони за навигационно наблюдение и монтаж на оборудване на вече съществуващи обекти, като са покрити крайните северни и южни райони на морските пространства и критични плавателни и пристанищни участъци на България. 

Проектът, реализиран от ДППИ по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014–2020 г., следва добрите европейски практики в областта на управлението на корабния трафик и непрекъснатото технологично развитие и подобряване в сектора. Разширяването и допълването на националната система VTMIS доведе до постигане на баланс между подобряване на електронните системите на ДППИ и тяхното технологично развитие. По този начин се съдейства за повишаване параметрите на редица характеристики на морската транспортна система като ефикасност, безопасност и сигурност, както и за по-добрата интеграция в общоевропейския модел за интегрирана транспортна система и по-специално обмяна на информация в системи като SafeSeaNet (SSN).

Галерия
Свързани статии
Кран горя на бургаското пристанище Ковид погуби моряк от кораб на бургаското пристанище, 11 други са заразени Русия затваря част от Черно море Топ военни обсъдиха ситуацията в Черноморския регион Руски дестантни кораби навлязоха в Черно море Реконструират пристанище в Несебър с над 7 млн.лв. В ход е доизграждането на новото пристанище в Поморие, баржа чисти дъното край кея (Снимки) Световна пристанищна организация: Бургас все повече се обръща с лице към морето Започна последният етап от изграждането на пристанището в Поморие (Снимки) Корабни сирени и шоу с водни оръдия за бургазлии на Никулден
Тагове
кораби пристанище наблюдение
Коментари

Още от последните новини