Не е редно да си кум, ако спиш с булката

Не е редно да си кум, ако спиш с булката - E-Burgas.com

Валери Найденов

СПРЕТЕ съскането и ръкопляскайте, защото това е най-доброто възможно служебно правителство на този исторически етап. Не че в България няма по-подходящи хора за министри, но доколкото разбирам, те са отказали. Имало е поне по 2 отказа на пост. Значи това е нещо като "коалиция на желаещите".

Което ще рече, че има една много по-многобройна "коалиция на нежелаещите". Кои са те? Това са всички, които разчитат на постоянна работа в българската администрация. Те са си направили много добре сметката. Участието в служебното правителство ги прави нежелателни за БСП и ДПС. Но няма и да ги сближи и с ГЕРБ. Знаем, че между Бойко Борисов и кръга "Капитал", около който гравитира г-н Плевнелиев, има сериозен разлом. Следователно да си човек на Плевнелиев, означава, че трудно ще станеш човек на Борисов. Чиновниците ги усещат тези работи.

Изводът е, че този служебен кабинет не е удобен за българския национален бюрократ. Удобен е само за личности, които работят за чуждестранни и интернационални администрации, фондации, неправителствени организации. За тях званието "бивш министър" е много ценна отметка в CV-то. То автоматически ги квалифицира за участие в борда, в управителния съвет и така нататък. От старшини стават офицери. От 3000 долара заплатата им става 30 000. Само едно мижаво министерстване в биографията и ето те планетарен бюрократ.

Много хора ще се ядосат, че новият външен министър е американски служител. Аз пък ще кажа, че това е чудесно. Щом някой така или иначе ще руча жабетата, по-добре да е щъркел.

В някакъв по-идеален свят и в друго измерение може би бихме имали много по-добро правителство. Но тук и сега това е върхът. Някои потомци на Терсит* злословят, че премиерът Близнашки бил ренегат, пребоядисал се бил. А кой не го е правил? Орешарски е бивш зам. -председател на СДС. В далечната 1991 г. Бойко Борисов е жертвал и пагона, и службата, за да докаже верността си към БСП. Сега обаче е убеден антикомунист. Умният човек се развива, адаптира се към новия цивилизационен избор. Станишев пък си е сменил държавата - бил е руснак, станал е българин.

Сакскобургготски уж бе монарх, но се закле пред републиканска конституция. И т. н. Според проучванията на радикалния политолог Антон Тодоров президентът Плевнелиев също е успял да натрупа сериозни заслуги към управлението на Живков още като бебе. Сега ги компенсира. И какво от това?

Време е да разберем, че пребоядисването е естественото, национално отговорното състояние на един български политик. То успокоява избирателя, който не може да понесе шока от "смяната на цивилизационния избор". За хората, които са прочели поне малко Шпенглер, Тойнби и други теоретици на цивилизацията, самият израз "нов цивилизационен избор" е симптом на тежко психическо заболяване. Както не можем да си изберем планетата, така не можем да си изберем и цивилизацията. Напротив - тя избира нас и тя ни назначава министрите.

Щом човекът се е усетил да смени боята, значи не е краен и не е фанатик, той е нещо като мост през големия български "цивилизационен" разлом. Едноок сред слепите. Пребоядисаният политик символизира духовното единство на българския народ. Той е и червен, и син, и православен, и мюсюлманин, и всякакъв друг едновременно. В този смисъл изборът на г-н Близнашки за премиер е оптимален.

От една страна, десните сили все още му се радват като на нов смартфон. От друга, левите избиратели, които са възмутени от политиката на БСП, се чудят дали да не го последват. Така г-н Близнашки фокусира обществения консенсус на България. Разбира се, някои  герои на пребоядисването показват признаци на щръклица, поведенческа болест при говедата. Това е неизбежно заболяване при тези индивиди, които се опитват да измислят и да подменят миналото си, да си изградят някакъв въображаем героически субект. Както казва един тъмносин колега: “Мръсни комунисти, няма никога да им простя, че ме приеха в БКП, за да ме компрометират!” Не е лесно да поддържаш това изкуствено “аз”, няма как да не изперкаш.

За щастие, г-н Близнашки не би могъл да се прави на антикомунист, тъй като всички го знаят като виден депутат от БСП. Затова неговата промяна не е грях, а по-скоро достойнство. Той е направил разумен и морален избор. Много хора обвиняват правителството, че му липсвал управленски опит. И наистина, не само г-н Близнашки, но и много от министрите не са ръководили дори едно кафене, камо ли огромна бюрократична машина, каквато е министерството. Който е ръководил хора, добре знае, че през първата година човек прави предимно грешки. При това едни са грешките, когато си шеф на 5 човека, съвсем други - когато подчинените са 50, 500, 5000. Затова истинският ръководител трябва да изчерпа грешките си на всички нива, едно по едно. Едно време така се ставаше министър и премиер.

Но пък у нас се утвърди обратната традиция. Виденов, Станишев, Сакскобургготски поеха управлението на държавата без какъвто и да било опит  в управлението. С известни уговорки същото може да се каже и за Беров и Костов. Да не говорим за министрите без опит - името им е легион.

Вероятно най-опитният управленец сред премиерите на прехода е Борисов, тъй като преди да влезе в политиката, той е създал една от най-големите охранителни фирми в България. А както твърдят, започнал е от момче за всичко. Изминал е целия път, направил е целия набор от грешки на няколко различни нива. И нищо чудно, че само той от всички бивши премиери продължава да печели избори.

Но пък задачата на едно служебно правителство не е да ръководи държавата. То трябва да кумува на изборите и нищо повече. Самата организация на изборите е работа на ЦИК. За кратко партиите оставят държавата на автопилот и ако всички механизми си работят нормално, приземяването ще е меко и гладко.

Затова неопитният служебен кабинет е по-добър от опитния - в България управленският опит задължително означава партийно обвързване. Не е желателно да си кум, ако си предишният съпруг на булката.

В заключение пак ще кажа, че вторият служебен кабинет на г-н Плевнелиев е най-добрият от всички възможни. Затова спокойно може да му се доверим да направи и трети служебен кабинет догодина...

*Терсит - персонаж от "Илиада", първият журналяк. Казал някои истини за властта и изял голям бой от олигарсите.

Автор-Валери Найденов

Източник: 24 часа

Коментари

Още от последните новини