Най-тежката мярка за неотклонение за бившия зам.-екоминистър Красимир Живков

Най-тежката мярка за неотклонение за бившия зам.-екоминистър Красимир Живков - E-Burgas.com

Апелативният специализиран наказателен съд отмени паричната гаранция на бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и продължи задържането му под стража. Определението е окончателно предаде БНР.

Живков е в ареста от края на май по обвинение за участие в организирана престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци.  Част от нея са бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови.

Под стража е само Атанас Бобоков. Брат му Пламен остана на свобода срещу парична гаранция от един милион лева.

Миналата седмица първоинстанционният специализиран съд  е уважил искането на Живков да излезе на свобода. Определената му парична гаранция е била 15 000 лева.

Апелативните спецсъдии обаче отмениха съдебното определение като неправилно и незакосъобразно.

Според магистратите, освен че по делото са събрани достатъчно данни за участието на бившия заместник -министър на околната среда в схемата с опасния боклук, има опасност на свобода той да извърши друго престъпление.

Последната информация от прокуратурата, свързана с разследването е от края на септември, когото от там отчетоха, че на терени в няколко областни в страната са били намерени близо 17 000 тона отпадъци, малко под половината, от които са опасни.

Терените са свързани с бизнеса на братята Атанас и Пламен Бобокови.

16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, бяха открити през септември при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ.

Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области. В землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, в силажна яма, и в с. Рупци, обл. Плевен, в септична яма, са били загробени общо 396 тoна опасен отпадък, в землището на гр. Лом, обл. Монтана - 501 тона опасен отпадък и в гр. Плевен - 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък; в землището на гр. Шумен - 751 тона опасен отпадък и в землището на кв. Кремиковци, гр. София - 1108 тона опасен отпадък.

Коментари

Още от последните новини