Най-често от анемия страдат бременните, децата и спазващите диета

Най-често от анемия страдат бременните, децата и спазващите диета - E-Burgas.com

Сезонът на анемията е пролетта. Бледата кожа, виенето на свят, шум в ушите и загубата на сили през тези месеци често са признак за желязаодефицитна анемия. Най-сериозно засегнати са децата, особенно в ранна детска възраст, бременните жени и хората, спазващи определени хранителни диети.

До желязодефицитна анемия води недостатъчният прием на желязо с храната, еднообразното и бедно меню, спазването на хранителни режими, в които съдържанието на витамини, минерали, белтъчини, захари и мазнини не е достатъчно добре балансирано.

"Анемията е състояние, при което съдържанието на хемоглобин и еритроцити (червените кръвни телца) в организма е намаляло. Хемоглобинът се съдържа в еритроцитите и е веществото, което придава червения цвят на кръвта. Благодарение на него кислородът, който вдишваме през белите дробове, се транспортира до всички клетки, тъкани и органи в тялото. Ето защо, когато съдържанието на хемоглобин в кръвта намалее, както става при анемия, до тъканите не стига достатъчно кислород и съответно обмяната на веществата в организма се нарушава. Желязото е необходимо за синтезата на хемоглобина и поради тази причина, когато неговото количество намалее, съответно намалява и производството на хемоглобин", обяснява д-р Здравка Янашкова - специалист по клинична лаборатория в Медико-диагностична лаборатория "ЛИНА".

Какви са симптомите при анемия?

Типичните симптоми при пациентите с желязодефицитна анемия стават видими, когато хемоглобинът вече е достигнал много ниска нива. Сред тях са бледа кожа и лигавици (показателна е тази на очите), отпадналост, умора, задъхване при обичайни за ежедневието физически усилия, виене на свят, главоболие, сърцебиене. Ако анемията продължава дълго време, ноктите добиват прозрачност. 

Какви изследвания да си направим?

Препоръчително е, когато забележим накои от тези симптоми да си направи пълна кръвна картина (ПКК), изследване на стойностите на желязо в организма, както и ЖСК (желязосвързващ капацитет). Също и пълно изследване на кръв и урина, за да се установи дали няма нарушение във функционирането на някой от органите, което също би могло да доведе до анемия. Тук е важно да уточним, че ПКК и пълното изследване на кръв и урина са две различни неща, като второто включа повече показатели.
Изследванията за анемия и най-вече хемоглобин, желязо, и ЖСК се правят винаги сутрин и на гладно, тъй като стойностите на тези показатели се променят през деня и това би могло да доведе до неправилно тълкуване на резултатите. Важно е да се знае, че пациентите, които се лекуват с желязосъдържащи медикаменти, трябва да изчакат 2 седмици след края на лечението и едва тогава да се изследват. 

По време на бременност често се налага допълнителен прием на желязо

По време на бременност и кърмене често се налага жените да проиемат допълнително желязо, туй като нуждите на организма се повишават и железните резерви в тялото бързо се изчерпват. През кърмаческия период децата, които са на естествено хране, са по-склонни да развият желязодефицитна анемия, защото майчината кърма е по-бедна на желязо в сравнение с адаптираните млека. 

Допълнителни изследвания

Сред допълнителните изследвания, които можем да си направим при съмнения за анемия, са още: феритин (маркер за железните депа в организма, който се понижава при желязодефицитна анемия), морфология на еритроцитите и левкограма. При вече установена анемия, трябва да се направят изследвания на: ретикулоцититрансферинвитамин B12 и фолиева киселина.

Коментари

Още от последните новини