Намесват и прокуратурата в казуса с изсечените дървета в Бургас

Намесват и прокуратурата в казуса с изсечените дървета в Бургас - E-Burgas.com

Граждани масово подават сигнали по въпроса за за законосъобразността и целесъобразността на този подход

Какви мерки смятате да предприемете за стриктно спазване на разпоредбите и административните процедури и информирали ли сте за предприетите мерки Окръжна прокуратура - Бургас за казуса масовото премахване на дървета в града. Това пита общинският съветник от "Демократична България" Даниела Божинова кмета на Бургас Димитър Николов с писмо в Общински съвет - Бургас.

"Силно съм обезпокоена от масовото премахване на дървета при изпълнение на проекти за реконструкция и улични ремонти в Бургас. Законовият принцип (чл.63, ал.2 ЗУТ) е „Дълготрайни декоративни дървета могат да се отсичат или изкореняват само по изключение", но в Бургас се наблюдава точно обратният подход при споменатите общински проекти - отделни дървета се запазват само по изключение.

Много граждани, с които разговарям, поставят под въпрос законосъобразността и целесъобразността на този подход на ръководената от Вас администрация. Подадени са сигнали в прокуратурата." пише Божинова. 

Тя дава примери с изсечените дървета по улиците "Св. св. Кирил и Методий" и „Проф. Асен Златаров" през пролетта на настоящата година.

Божинова пита дали има издадени разрешения за премахване на линейната растителност.  В случай, че не са то това означава, че дърветата са били отсечени незаконно. И тъй като дърветата са общинска собственост, следователно е унищожена незаконно общинска собственост. Освен това за премахването и изкореняването, а после и за подмяната на част от дърветата с нови са похарчени публични средства

В писмото са зададени общо четири въпроса, на които Божинова настоява:

1. На колко възлиза сумата за премахване, изкореняване и подменяне на 80-те дървета, за които става дума в Резолюцията на ОП, заплатена ли е тази сума на изпълнителите и на какво основание?
2.    Предвид отговорността Ви като кмет за опазване на зелената система, потърсихте ли дисциплинарна отговорност от оправомощените от Вас длъжностни лица, които са допуснали изсичане на цитираните дървета без административен акт в нарушение на чл.24, ал.4 от Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Бургас?
3.    Какви мерки смятате да предприемете за стриктно спазване на разпоредбите и административните процедури, предвидени в Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Бургас?
4.    Информирали ли сте за предприетите мерки Окръжна прокуратура - Бургас?

 

Анкета
Свързани статии
Еколози алармират: Ценни местообитания в Айтоска планина са под заплаха! Бургазлии засадиха коледните си елхи в "Меден рудник" Коледна горичка ще изникне в парк "Езеро", всеки може да засади живо дръвче там Четвърта година подред: Доброволци правят коледно почистване на плаж Аркутино БДЗП преброи 1142 пеликана в Бургас Бургаски ученици събраха над 5 тона опаковки за рециклиране Асен Личев отхвърли искане за спиране на строителството в имот в Синеморец ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно Община Бургас отново предупреждава: До 5000 лв. глоба за замърсяване на градската среда! Община Бургас ще участва в изпълнението на важен екологичен проект
Тагове
Даниела Божинова екология дървета
Коментари

Още от последните новини