Намесват и прокуратурата в казуса с изсечените дървета в Бургас

Намесват и прокуратурата в казуса с изсечените дървета в Бургас - E-Burgas.com

Граждани масово подават сигнали по въпроса за за законосъобразността и целесъобразността на този подход

Какви мерки смятате да предприемете за стриктно спазване на разпоредбите и административните процедури и информирали ли сте за предприетите мерки Окръжна прокуратура - Бургас за казуса масовото премахване на дървета в града. Това пита общинският съветник от "Демократична България" Даниела Божинова кмета на Бургас Димитър Николов с писмо в Общински съвет - Бургас.

"Силно съм обезпокоена от масовото премахване на дървета при изпълнение на проекти за реконструкция и улични ремонти в Бургас. Законовият принцип (чл.63, ал.2 ЗУТ) е „Дълготрайни декоративни дървета могат да се отсичат или изкореняват само по изключение", но в Бургас се наблюдава точно обратният подход при споменатите общински проекти - отделни дървета се запазват само по изключение.

Много граждани, с които разговарям, поставят под въпрос законосъобразността и целесъобразността на този подход на ръководената от Вас администрация. Подадени са сигнали в прокуратурата." пише Божинова. 

Тя дава примери с изсечените дървета по улиците "Св. св. Кирил и Методий" и „Проф. Асен Златаров" през пролетта на настоящата година.

Божинова пита дали има издадени разрешения за премахване на линейната растителност.  В случай, че не са то това означава, че дърветата са били отсечени незаконно. И тъй като дърветата са общинска собственост, следователно е унищожена незаконно общинска собственост. Освен това за премахването и изкореняването, а после и за подмяната на част от дърветата с нови са похарчени публични средства

В писмото са зададени общо четири въпроса, на които Божинова настоява:

1. На колко възлиза сумата за премахване, изкореняване и подменяне на 80-те дървета, за които става дума в Резолюцията на ОП, заплатена ли е тази сума на изпълнителите и на какво основание?
2.    Предвид отговорността Ви като кмет за опазване на зелената система, потърсихте ли дисциплинарна отговорност от оправомощените от Вас длъжностни лица, които са допуснали изсичане на цитираните дървета без административен акт в нарушение на чл.24, ал.4 от Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Бургас?
3.    Какви мерки смятате да предприемете за стриктно спазване на разпоредбите и административните процедури, предвидени в Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Бургас?
4.    Информирали ли сте за предприетите мерки Окръжна прокуратура - Бургас?

 

Анкета
Свързани статии
Омбудсманът на Бургас предлага решение на проблема със сметищата за стари гуми Искат спешно решение на проблема с мръсотията в Бургас и преливащите кошчета за смет От "Игри на волята" пак сгазиха лука, оставиха малко сметище на плажа край Царево (снимки) Общината скастри бургазлии: Не правете това след ремонт, ще има глоби! Полиция дебне за джипове край Седемте Рилски езера Бургас може да получи хиляди безплатни дръвчета от Гората.бг тази есен Творецът Божана Славкова: "Прегърната природа" е изкуство, което отива при публиката си, а не обратното Обсъдиха на високо ниво демографската криза и изсичането на горите в Странджа Зоопарк Бургас приютява четири пеликана, които не могат да оцелеят в природата Aрт инсталацията "Прегърната природа" облече дърветата в Морската градина
Тагове
Даниела Божинова екология дървета
Коментари

Още от последните новини