Намесват и прокуратурата в казуса с изсечените дървета в Бургас

Намесват и прокуратурата в казуса с изсечените дървета в Бургас - E-Burgas.com

Граждани масово подават сигнали по въпроса за за законосъобразността и целесъобразността на този подход

Какви мерки смятате да предприемете за стриктно спазване на разпоредбите и административните процедури и информирали ли сте за предприетите мерки Окръжна прокуратура - Бургас за казуса масовото премахване на дървета в града. Това пита общинският съветник от "Демократична България" Даниела Божинова кмета на Бургас Димитър Николов с писмо в Общински съвет - Бургас.

"Силно съм обезпокоена от масовото премахване на дървета при изпълнение на проекти за реконструкция и улични ремонти в Бургас. Законовият принцип (чл.63, ал.2 ЗУТ) е „Дълготрайни декоративни дървета могат да се отсичат или изкореняват само по изключение", но в Бургас се наблюдава точно обратният подход при споменатите общински проекти - отделни дървета се запазват само по изключение.

Много граждани, с които разговарям, поставят под въпрос законосъобразността и целесъобразността на този подход на ръководената от Вас администрация. Подадени са сигнали в прокуратурата." пише Божинова. 

Тя дава примери с изсечените дървета по улиците "Св. св. Кирил и Методий" и „Проф. Асен Златаров" през пролетта на настоящата година.

Божинова пита дали има издадени разрешения за премахване на линейната растителност.  В случай, че не са то това означава, че дърветата са били отсечени незаконно. И тъй като дърветата са общинска собственост, следователно е унищожена незаконно общинска собственост. Освен това за премахването и изкореняването, а после и за подмяната на част от дърветата с нови са похарчени публични средства

В писмото са зададени общо четири въпроса, на които Божинова настоява:

1. На колко възлиза сумата за премахване, изкореняване и подменяне на 80-те дървета, за които става дума в Резолюцията на ОП, заплатена ли е тази сума на изпълнителите и на какво основание?
2.    Предвид отговорността Ви като кмет за опазване на зелената система, потърсихте ли дисциплинарна отговорност от оправомощените от Вас длъжностни лица, които са допуснали изсичане на цитираните дървета без административен акт в нарушение на чл.24, ал.4 от Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Бургас?
3.    Какви мерки смятате да предприемете за стриктно спазване на разпоредбите и административните процедури, предвидени в Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Бургас?
4.    Информирали ли сте за предприетите мерки Окръжна прокуратура - Бургас?

 

Анкета
Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Засадиха стотици дръвчета по новите тротоари в Айтос Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел?
Тагове
Даниела Божинова екология дървета
Коментари

Още от последните новини