Намалиха броя на секциите за гласуване в чужбина

Намалиха броя на секциите за гласуване в чужбина - E-Burgas.com

Централната избирателна комисия одобри броя на секциите, в които ще може да се гласува зад граница. За разлика от вота през юли, когато бяха разкрити рекордните 784 секции, този път българите в чужбина ще могат да гласуват в 755 секции (или с 29 по-малко). 671 от тях бяха разкрити автоматично на база на адресите от изборите на 11 юли, а за допълнителни секции българите в чужбина трябваше да съберат минимум 40 заявления, съобщава "Дневник".

Подадените заявления този път достигнаха 56 500 броя, което е с около 15 хил. по-малко в сравнение с изборите на 11 юли и и с над 30 хил. спрямо 4 април. Тогава близо 88 хиляди българи изявиха предварително желание да упражнят правото си на вот.

И този път най-много места за гласуване ще бъдат разкрити във Великобритания - 132. По информация на Мрежата на изборните доброволци обаче две секции в Лондон са били "пропуснати" от ЦИК, така че подалите заявления български граждани ще имат време да обжалват решението на изборната комисия до 26 октомври (вторник). В Турция ще има възможност да се гласува в 127 секции. В Германия, където има голяма българска диаспора, би трябвало да може да се гласува в 85 секции. Броят им е с 31 по-малко, тъй като още в края на септември германските власти наложиха ограничение на предстоящите избори да има секции само на до 40 адреса извън дипломатическите и консулските служби. От решението на ЦИК става ясно, че до този момент властите в Германия все още не са дали своето разрешение да се образуват секции извън българското посолство и консулствата. Крайният срок, до който може да се очаква разрешение, е 4 ноември. Такова разрешение се очаква и за секциите в Аржентина, Алжир, Египет, Италия, Канада и една секция в Китай и една в Сърбия. От Министерството на външните работи продължават да работят по въпроса. В Испания ще бъдат открити 69 секции, а в САЩ - 55.

В съседните Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са съответно 25, 7, 6 и една. От работна група "Избори" към Министерството на външните работи е постъпило предложение да не се разкриват секции в Неа Мудания, Неа Перамос, Никити, остров Лефкада, остров Лимнос и остров Тасос, тъй като извън туристическия сезон там почти няма български граждани.

Заради проблеми със сигурността очаквано няма да се гласува в Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Казахстан, Узбекистан, Виетнам, Индонезия - или защото подадените заявления са изключително малко, или защото въобще няма такива.

В решението на ЦИК обаче липсва важна информация, а именно в кои секции ще се гласува с машини и в кои не. Засега по прогнозни данни на външното министерство в 21% от тях, или в около 200 секции, ще се гласува с машини.

Свързани статии
Отново ден за размисъл При 42.85% обработени протоколи: ПП - 25.97%, ГЕРБ - 21.42%, Николай Хаджигенов хареса Кирил Петков за премиер Бургас на път да проспи изборния ден, гласовете за президент повече от тези за НС Борисов гласувал за промяна на промяната Малко Търново, Приморско и Царево най-активни на вота в Бургаско 550 образувани преписки за изборни нарушения Ден за рзмисъл е, в сила са някои ограничения МВР извършва спешна проверка на новопоявилите се машини Лозан Панов заподозря предателство от страна на "Демократична България"
Тагове
цик секции избори
Коментари

Още от последните новини