Шеф в ЦИК: Разочарованието от политиците са причина за ниския вот

Шеф в ЦИК: Разочарованието от политиците са причина за ниския вот - E-Burgas.com

"При 100% обработени протоколи ще излязат и окончателните данни за активността. Причините тя да пада устойчиво, още са налице, така че ще продължи да пада. Една от тях е разочарованието на хората от партиите, друга е вялата кампания, трудно беше хората да се ориентират за политиките, които се предлагат. Избирателите не осъзнават колко много тежи техния глас, а младите изпитват апатия", заяви пред NOVA Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК.

По думите му обезкуражаваща е информацията, че машинни гласове са загубени заради проблем с нея, а това не е било вярно.

"Купен вот със сигурност е имало. За съжаление е устойчив. Съществуват алгоритми, които отчитат непропорционално висок вот за някоя партия в определени секции. Контролираният и корпоративният вот също са сериозен процент. Трябва да се напише Изборен кодекс за машини", подчерта Цицелков.

Гласовете на българите в чужбина в момента се преливат с тези у нас. След публикуване на данните на НСИ щяхме да имаме два мандата, излъчени само с вота зад граница. Така е по закон, каза още Цицелков.

Свързани статии
Създават спецзвено за престъпления срещу животните и природата Търсят гледач на животни за приюта в Поморие Мъж получи условна присъда за търговия с вот Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната 9363 ще са секциите в страната с машинно гласуване Намаляват броя на секциите с по-малко от 2 устройства ЦИК: "Мъртвите души" са във всички списъци Бургазлии върнаха 161 тона отпадъци за рециклиране в мобилните центрове на общината
Тагове
вот цик гласуване
Коментари

Още от последните новини