Надежда за Морското: 70 осмокласници прекрачиха прага на емблематичното школо (Снимки)

Надежда за Морското: 70 осмокласници прекрачиха прага на емблематичното школо (Снимки) - E-Burgas.com

Въведени са иновации според Конвенцията за вахтената служба в специалностите "Корабоводене" и "Корабни машини и механизми"

 

70 са осмокласниците, които за пръв път прекрачиха прага на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" днес.

За пръв път от много години са сформирани три паралелки - "Корабоводене" с 25 ученици, "Корабни машини и механизми /КММ/" с 19 ученици и "Митническа и данъчна администрация" с 25 ученици.

Заради COVID обстановката, на тържеството по случай откриването на учебната 2020/2021 година присъстваха само учениците от осмите класове.

Останалите възпитаници на Морското училище влязоха в класните си стаи в 8:30 ч. с необходимите средства за защита и получиха насоки за провеждане на учебен процес в условията на пандемия.

Бургаската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", известна още като Морското училище, започна новата 2020/2021 година с въвеждането на иновации в обучението. Те важат за периода 2020/2025 година, когато завършват учениците, приети сега в 8 клас.

Иновациите са за специалностите "Корабоводене" и "КММ". Те се въвеждат в изпълнение на програмата на Министерството на образованието и науката и отговарят на изискванията на Международната конвенция за вахтената служба (STCW). Целта им е да осигурят перспектива на завършващите учебното заведение.

Иновациите в специалността "Корабоводене" дават възможност на завършващите Морското и придобили квалификация "Корабен рулеви", след едногодишен стаж да получат автоматично сертификат "Квалифициран моряк полубна команда".

Иновациите в специалността "КММ" дават на завършващите възможност да придобият квалификация "Корабен моторист" и след едногодишен стаж да получат сертификат "Квалифициран моряк машинна команда". Иновациите се прилагат и благодарение на методическите указания на Морска администрация.

Във връзка с подготовката и изменение на Наредба 6 и осъществяване на теоретична подготовка на морските лица, завършващи професионалната гимназия, те ще придобият правоспособност за управление на яхта до 300 бруто тона регистър след извършване на плавателния стаж и въз основа на преминатия учебен процес.

Всички специалности са с разширено изучаване на английски език /корабен/, втори чужд език - руски.

От 1 септември 2019 г. гимназията, която беше държавна, бе прехвърлена на Община Бургас, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни технологии, както и за повишаване качеството на образованието.

В момента гимназията цялостно обновява учебно-материалната си база, в това число учебни работилници, кабинети, спортен комплекс, компютърни зали, включително софтуерно управляеми тренажори.

Ръководството на Морското училище сключи редица споразумения за практики на своите ученици с морския бизнес, университети и държавни институции.

Галерия
Свързани статии
Разширяват базата на ПМГ и Френската с нов корпусАнглийската откри годината в новата сграда (Снимки)Красимир Вълчев: Всички 2400 училища в страната са готови за новата учебна годинаДиректорите на бургаските училища искат дворовете да се предоставят за спорт само след часовете240 училища без топла вода на прага на новата учебна годинаРемонтите в новата сграда на Английската гимназия са към своя край (Снимки)Учебната година започва присъствено, но с готовност за онлайн обучениеРазширяват базата на компютърното училище в Бургас (Снимки)Педиатър обясни в кои случаи е по-добре да не пускате децата си на училищеНад 2000 бургаски първолаци влизат в обновени класни стаи
Тагове
морското училище
Коментари

Още от последните новини