Над 635 000 ментета спрени по границите ни

 Над 635 000 ментета спрени по границите ни - E-Burgas.com

635 176 фалшиви стоки са спрени по родните граници през 2016 г. Това става ясно от годишния доклад на Агенция „Митници“. На челно място в класацията за най-конфискувани стоки заради имитация на известни марки са дрехите, като митничарите са задържали над 267 000 фалшификата. Второ място заемат парфюмите и козметиката – 45 262 броя. Голяма част от артикулите, които не са допуснати до родния пазар, са и чанти, портмонета и детски играчки. Значителен е и броят и на часовниците и мобилните телефони, съответно – 24 168 и 6626.

От Агенция „Митници“ обясняват за Агенция "Монитор", че според нов европейски регламент граничарите вече имат право да спират и единични количества ако има съмнение, че са фалшиви. Митниците обаче не могат да налагат санкции, а само да конфискуват въпросната стока до решаване на търговския спор, като в повечето случаи се стигало до унищожение на продуктите.

Междувременно от Европейския потребителски център (ЕПЦ) предупреждават, че фалшификатите стават все по-лесно достъпни благодарение на онлайн търговията, като най-често се имитират по-луксозни продукти, но в последно време фалшификатите превземат и други области като лекарства, козметика, детски играчки, обувки или автомобилни части. Ментетата могат да бъдат вредни за здравето и безопасността и крият финансови рискове за потребителите. Освен това може да има и санкция, казват експертите. В доклада на потребителската организация се посочва, че например в Хърватия може да отнесете санкция между 300 и 1500 евро ако ви хванат, че сте си закупили неистински артикул. Глоба може да ви бъде наложена и от притежателя на съответната марка.

Подобно условие има и в Латвия, където отделните лица могат да бъдат административно глобени от 70 до 350 евро, а на юридическите лица им се пишат глоби между 700 и 7100 евро.

Европейските потребителски центрове в различните държави получават всекидневно жалби от потребители, които съзнателно или не купуват фалшиви стоки. Така за периода между март и август 2016 г. в отделните страни са регистрирани 562 случая, в които клиенти са се оплакали от некачествени артикули Повечето от жалбите – 393, са дошли от потребители, които са поръчвали от сайтове извън ЕС. В тези случаи обаче експертите са безсилни, тъй като ЕПЦ може да съдейства само в рамките на европейската общност. 169 пък са сигналите, при които експертите са имали възможност да се намесят успешно.

Китай остава основната страна на произход на фалшифицирани стоки, а на следващите места са Черна гора, Хонконг, Малайзия и Бенин.

Отчита се, че Бенин е страна на произход на голяма част от храните, Мексико е основен източник на фалшифицирани алкохолни напитки, а Мароко на безалкохолни. Малайзия пък заема първо място при фалшивите тоалетни принадлежности, Турция при облеклата, а Хонконг е начело при смартфоните ментета и принадлежностите за тях, както и картите с памет, компютърното оборудване, цифровите дискове и запалките.

Специалистите съветват, преди да поръчваме онлайн да проверим идентичността на продавача, да потърсим мнения на други потребители, както и да проверим предварително правата си. Важно е и да плащаме по сигурен начин и да посетим официалния сайт на марката, за да сме наясно с оторизираните продавачи или такива, включени в черен списък.

 

 

Коментари