Над 600 българи годишно заболяват от рак на белия дроб

Над 600 българи годишно заболяват от рак на белия дроб - E-Burgas.com

Бавно, но прогресивно се увеличава броят на болните от рак на белия дроб. Той най-често засяга хора в активна възраст - между 45-65 години. Това е едно от първите онкологични заболявания при мъжете, заяви на пресконференция в БТА д-р Иван Вецев - експерт "Достъп до лечение" към Националната пациентска организация.

Повод за пресконференцията е Месецът на борбата с рака на белия дроб.

Д-р Марчела Колева, д.м. - специалист по медицинска онкология заяви, че Националният раков регистър ежегодно публикува тенденциите за онкозаболеваемостта у нас. Около 600-650 души на година заболяват от рак на белия дроб, заяви тя. Данните са за 2013 г., очаква се скоро да бъдат публикувани и тези за 2014 г.

47,9 на 100 хил. души е честотата на това заболяване. Има тенденция за подмладяване и за увеличаване на заболяваемостта при дамите, каза проф. д-р Данаил Петров - началник на Клиниката по гръдна хирургия.

Не можем да поставим диагноза "белодробен рак", без да се изследва парченце от тумора, уточни д-р Петров. Той призна, че на теория биопсията не е безопасна, но без нея не може да се направи качествена диагноза. Проф. Данаил Петров обясни, че при размера на тумора дори 1 см разлика има значение. Това може да определи колко дълго ще живее човек, каза медикът.

От 2014 г. има нова верификация на туморите в белия дроб, заяви д-р Александрина Влахова от Клиниката по обща и клинична патология към УМБАЛ "Александровска". Тя обясни, че от взетата 3 мм тъкан при биопсия, лекарите изследват да видят кой стадии е рака и правят множество изследвания. Всяко тестване изисква тъкан. Всяка тъкан, взета при биопсия, е изключително важна за лекарите за добра диагноза, каза тя.

Патологът призна, че повече от тези изследвания не се реинбурсират (не се покриват от Здравната каса). Губим много време, което е ценно за пациентите, уточни д-р Влахова по повод предварителните изследвания.

Д-р Иван Вецев потвърди, че голяма част от диагностиката не се покрива от Здравната каса. Програмите за ранен достъп са много успешни. Надявам се те да бъдат поемани от обществените фондове като НЗОК, каза той.

За превенция медиците съветват хората да спрат тютюнопушенето. Замърсяването на околната среда, нездравословният начин на живот, лошият двигателен режим, качеството на храната допринасят за развитие на рака на белия дроб, ясни са лекарите. Според тях заседналият начин на живот благоприятства развитието на болестта. "Белият дроб трябва да се движи, а не да диша повърхностно", каза д-р Колева.

Водеща причина за този вид рак е тютюнопушенето, но е важно и съдържанието на тютюна, филтъра, хартията на цигарата. Пушачите на пури по-рядко заболяват от тумори на дихателната система, каза д-р Марчела Колева.

Медиците бяха категорични, че при лечението определят какво пациентът може да понесе. Лекуваме хора, не лекуваме болести. Важна е рисковата група, която се определя от вида тумор, от съпътстващите заболявания, обясниха лекарите.

Туморите са изменчиви, при въздействие върху клетки от химиотерапия може да бъдат унищожени само клетките, за които е предназначена тази химиотерапия, но по-късно други клетки да се променят. Това е причината да се взима втора биопсия, уточни д-р Колева.

Лекарите предлагат какво може да се направи за всеки отделен случай, но те не са съдии, за да принудят пациентите, заяви д-р Петров. Това не е спешна хирургия, тя е срочна, уточни той.

Лекарите, специалисти в различни области за лечението на този вид онкологично заболяване, бяха категорични, че българските пациенти имат достъп до лечение, до добри специалисти, но лимитите, определени от здравно-осигурителните институции, възпрепятстват работата на лекарите.

Д-р Марчела Колева, специалист по медицинска онкология, е категорична, че българските специалисти в областта са информирани за новите методи на лечение, но им налагат ограничения.

"В един момент ви казват - вие ще лекувате 5 души, а пред вратата чакат 10 човека", изрази тревогата си д-р Колева.

Лекарите са поставени в ситуация, да не могат да предложат на пациентите да се лекуват с качествени лекарства. Проблемите не са в лекарите и в техните знания, стана ясно от думите на д-р Колева. /news.bg

Коментари

Още от последните новини