Над 3100 заболели от варицела за по-малко от месец

Над 3100 заболели от варицела за по-малко от месец - E-Burgas.com

3159 случая на варицела са регистрирани в страната от началото на годината. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред "Фокус.

Той отбеляза, че болестта се явява много често в ранна детска възраст, а заболеваемостта в страната е висока, тъй като България е една от развитите европейски държави, които нямат ваксинационна програма за варицела. С промяна на наредбата от есента на миналата година варицелата е включена в списъка на т. нар. препоръчителните ваксини, допълни проф. Кантарджиев.

„Ваксината за варицела е доста ефективна. Както повечето ваксини, които са в Европейските имунизационни календари, много рядко има странични, нежелани действия. Важното е детето в момента на поставяне на ваксината да няма температура. В някои държави ваксинират за варицела с едно убождане заедно с ваксината, която е за морбили, рубеола и заушка, т.нар. „четиривалентна ваксина, която се прави на 13-месечна възраст и на по-големи деца, за да е узряла имунната им система и да реагира“, допълни той.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че ваксината се прави еднократно, като осигурява защита в много висок процент, предаде "Монитор". В западните държави се прави и втора вакнисация в предучилищна възраст или на 13-годишна възраст. Тя обикновено се прави, ако някое дете не е реагирало с изграждане на имунен отговор, но не всеки организъм реагира на 100% винаги, допълни специалистът.

Коментари