Мизерни условия, лоша хигиена и скъпи чадъри сред основните оплаквания на туристите по Черноморието

Мизерни условия, лоша хигиена и скъпи чадъри сред основните оплаквания на туристите по Черноморието - E-Burgas.com

Българският турист масово е избрал родното море, но жалбите това лято са много

Хората предпочитат нашето Черноморие това лято, но жалбите са много. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

През летния сезон Комисията за защита на потребителите извършва активна дейност. Характерни за този период на годината са сигналите от почиващи по родното Черноморие.  

Повече българи избират да почиват в българските летни курорти тази година. 

Над 100 жалби са постъпили от началото на активния летен сезон от туристи по Черономорието, още толкова са жалбите на туристи от страната. Част от тях са свързани с отказа за връщане на пари за почивка заради пандемията. Жалбите са свързани основно с разминаване в качеството на офертите, има оплаквания от хигиенните условия, както и такива за ценообразуването - хората са очаквали по-евтини плажни принадлежности, коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Получавани са сигнали и за разминаване на цените в менюто и в сметката, както и за промоции в нощни заведения, които са подвеждащи.

КЗП проверява и това дали обектът съответства на категорията, която е получил от Министерството на туризма. Понякога се използва моделът "таен клиент".

Средно около 1000 лв. е санкцията, която КЗП налага.

"Има по-малко нарушения, което се дължи на по-малкия брой туристи в страната. Ще има проверки и в нощните заведения, ще се взимат проби от алкохола, който се предлага. При извършвани проверки последните две години, сме имали случаи на разреден, а не на фалшив алкохол", уточни Маргаритов.

Сигнали и жалби туристите могат да подават през сайта на КЗП по електронен път, без електронен подпис. Хубаво е към него да бъдат приложени и снимки. Сигнали могат да се подават и на телефон 0700 11122.

"Тези, които все още не са закупили своята почивка, е добре да проверят чрез директен контакт дали всичко, което има в избраната оферта, е реално. Имахме сигнал, че хотел предлага басейн, който на място се оказало, че не работи", заяви Маргаритов. 

Той посъветва хората да следят дали цените в менюто съответстват на тези в сметката. Както и да се потърси първо отговорност на място от търговеца, спрямо който има претенции. 

Димитър Маргаритов уточни, че по отношение на брой жалби към КЗП се връщаме към нивата от 2019 година. Но много по-голям е делът на жалбите, свързани с онлайн пазаруването, с около 30%. 

Свързани статии
Излизаме от червения списък на Израел като рискова държава Туристическият бранш и правителството искат да разрешат кризата до 10 дни Румънци и поляци спасили сезона в курортите ни Пуст "Слънчев бряг" през септември въпреки ниските цени Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина Туристическият сезон почти двойно по-успешен от предишния Над 2,5 млн. туристи почивали в България от началото на май Много успешен летен сезон по Южното Черноморие, семейният туризъм тържествува Почти на 100% са запълнени местата за настаняване в Слънчев бряг Обща кауза: Бургас и Варна обединени в рекламата на Черноморието
Тагове
Летен сезон 2021 туризъм туристи
Коментари

Още от последните новини