Мизерни условия, лоша хигиена и скъпи чадъри сред основните оплаквания на туристите по Черноморието

Мизерни условия, лоша хигиена и скъпи чадъри сред основните оплаквания на туристите по Черноморието - E-Burgas.com

Българският турист масово е избрал родното море, но жалбите това лято са много

Хората предпочитат нашето Черноморие това лято, но жалбите са много. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

През летния сезон Комисията за защита на потребителите извършва активна дейност. Характерни за този период на годината са сигналите от почиващи по родното Черноморие.  

Повече българи избират да почиват в българските летни курорти тази година. 

Над 100 жалби са постъпили от началото на активния летен сезон от туристи по Черономорието, още толкова са жалбите на туристи от страната. Част от тях са свързани с отказа за връщане на пари за почивка заради пандемията. Жалбите са свързани основно с разминаване в качеството на офертите, има оплаквания от хигиенните условия, както и такива за ценообразуването - хората са очаквали по-евтини плажни принадлежности, коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Получавани са сигнали и за разминаване на цените в менюто и в сметката, както и за промоции в нощни заведения, които са подвеждащи.

КЗП проверява и това дали обектът съответства на категорията, която е получил от Министерството на туризма. Понякога се използва моделът "таен клиент".

Средно около 1000 лв. е санкцията, която КЗП налага.

"Има по-малко нарушения, което се дължи на по-малкия брой туристи в страната. Ще има проверки и в нощните заведения, ще се взимат проби от алкохола, който се предлага. При извършвани проверки последните две години, сме имали случаи на разреден, а не на фалшив алкохол", уточни Маргаритов.

Сигнали и жалби туристите могат да подават през сайта на КЗП по електронен път, без електронен подпис. Хубаво е към него да бъдат приложени и снимки. Сигнали могат да се подават и на телефон 0700 11122.

"Тези, които все още не са закупили своята почивка, е добре да проверят чрез директен контакт дали всичко, което има в избраната оферта, е реално. Имахме сигнал, че хотел предлага басейн, който на място се оказало, че не работи", заяви Маргаритов. 

Той посъветва хората да следят дали цените в менюто съответстват на тези в сметката. Както и да се потърси първо отговорност на място от търговеца, спрямо който има претенции. 

Димитър Маргаритов уточни, че по отношение на брой жалби към КЗП се връщаме към нивата от 2019 година. Но много по-голям е делът на жалбите, свързани с онлайн пазаруването, с около 30%. 

Свързани статии
Австрийска делегация се запозна с проблемите на бургаския туризъм и бежанците Поморие в готовност за летния сезон, очаква първите туристи Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат Комисията по туризъм обсъжда мерки за спасяване на летния сезон Чакаме едва 50 хиляди руснаци да почиват у нас през лятото Първият чартърен полет на летище Бургас се очаква на 10 април Христо Проданов: Руските летовници ще почиват в Турция и Кипър, не у нас Европейски туроператори се отказват от резервациите си у нас Обсъдиха развитието на балнео и спа туризма у нас Експерт: Ще загубим и руски и украински туристи
Тагове
Летен сезон 2021 туризъм туристи
Коментари

Още от последните новини