Министър Аврамова: Тол системата ще тръгне със смущения, но ще тръгне

Министър Аврамова: Тол системата ще тръгне със смущения, но ще тръгне - E-Burgas.com

На 1 март системата за електронно таксуване на тежкотоварни автомобили по платената пътна мрежа започва да работи. Повече отлагане няма да има, каза днес в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Премиерът, тя и ръководители на Агенция "Пътна инфраструктура" бяха извикани от депутатите заради проблемите с крайградските пътища, за които трябва винетки, и пускането на тол системата. Дебатите по темата продължиха почти два часа.

Премиерът Бойко Борисов говори първи и след като обяви, че още днес 155 километра крайградски пътища ще бъдат извадени от тези, за които са нужни винетки, си тръгна, без да отговори на редица от поставените въпроси основно от опозицията.

Министър Аврамова посочи, че всички елементи на тол системата са в пълна готовност. "Нормално е да се получат временни смущения, но ще реагираме. Както при пускането на електронните винетки в началото на миналата година, и тук ще се търсят политически дивиденти. Моят призив е да оставим експертите да си свършат работата и да им осигурим нормален работен ритъм", коментира Петя Аврамова.

Както е известно, заради проблеми с покупката на електронни винетки в началото на 2019 г. директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов подаде оставка, а още двама служители от ръководството и съветник на регионалния министър бяха уволнени.

Днес Петя Аврамова припомни, че превозните средства с обща маса над 3.5 тона ще плащат за ползване на 3115 км магистрали и първокласни пътища при общо 20 хил. км републиканска мрежа. Отчитането на изминатото разстояние по тях ще става чрез маршрутни карти, бордови устройства и GPS тракери.

Заради недоволството на превозвачите по отношение на договорите и устройствата, предлагани от националните доставчици на услуги, които се явяват посредник между ползващите пътната мрежа и АПИ, до 27 март товарните автомобили и автобусите ще могат да плащат за ползване на пътната мрежа както и досега с електронни винетки. Министър Аврамова изрази и надежда, че ще се ползват и маршрутни карти.

В изслушването на Аврамова първи въпросите си зададоха от БСП, но след нейните отговори те обявиха, че чуват само лъжи и няма смисъл да питат повече.

В отговор на въпроси на депутати от други парламентарни сили министърът обяви, че по настояване на премиера започват преговори с посредничещите фирми бордовите устройства да се ползват безплатно, като се дължи единствено такса от 7% от приходите.

Членът на УС на АПИ проф. Олег Асенов обясни, че тя се налага, за да бъдат събрани всички нужни данни, така че да може да се тарифира курсът от пътната агенция. "Тези дружества не са българско явление, има ги във всяка тол система", посочи Асенов. По повод твърденията, че се оформя монопол на едно дружество, което да е посредник, той посочи, че сключени договори има с 14 компании.

В отговор на въпроси в рамките на изслушването Аврамова посочи, че се водят разговори с Министерството на финансите дали може да се разшири кръгът на държавните структури, който ползват пътищата безплатно. Тя допълни, че до момента това е факт за превозните средства на полиция, болници и пожарни служби. "От всички освободени от винетки държавни структури не постъпват 3 млн. лв. Още 23 млн. не влизат заради дадените безплатни винетки на хора с увреждания", посочи тя.

Петя Аврамова посочи, че в бъдеще тол системата постепенно ще увеличава обхвата си, като ще има и повишаване на тарифите. "Направихме сериозни отстъпки към превозвачите, за да тръгне системата", поясни тя.

Източник: "Дневник"

Коментари

Още от последните новини