Марияна Николова: Това лято видяхме бум на туристите по Южното Черноморие

Марияна Николова: Това лято видяхме бум на туристите по Южното Черноморие - E-Burgas.com

Мярката 60/40 ще бъде удължена до края на годината, като има и варианти да продължи и през следващата година, каза в "Денят започва с Георги Любенов" Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма.

Има логика в тази мярка и тя е запазване на работниците и подкрепа на бизнеса, отбеляза Марияна Николова.

"Бизнесът в момента най-силно усети ефекта от тази мярка и подкрепата на държавата", заяви вицепремиерът.

За сектор туризъм тази мярка се трансформира в 80/20 с допълнителната помощ от 290 лв., която се дава, и това позволява да се запази заетостта в условията на тежката зима, която предстои в условията на икономическа криза и пандемия. Тенденцията е да се запази нивото на безработица. В сектор "Туризъм" за първото полугодие има 5% намаление на безработните, каза Марияна Николова.

От кризата най-пострадалите са в туризма със спад от 30.1%, транспорта - 18.2% и 15.7% - преработвателната промишленост.

Тази година над 900 000 българи са посетили нашето Черноморие, общият брой посещения в страната е 2 700 000 българи и 1 100 000 чужденци, в Албена и Златни пясъци се е почувствал най-остро спадът от туристи от други държави. "Но ние видяхме и бум на туристи по Южното Черноморие, както и бум на СПА курортите", отбеляза Марияна Николова. По думите ѝ в тези нови обстоятелства само най-гъвкавите в бизнеса ще оцелеят, тези, които прилагат нетрадиционни практики. И отново наблегна на предпазните мерки.

"Тази година ще има ски сезон, но трябва да се спазват конкретните указания за безопасност и стерилност", категорична беше Марияна Николова.

Според министъра на туризма хората търсят по-малки места за настаняване, с повече дистанция и туризмът се приспособява към това. Очаква се чуждите туристи да са предимно от балканските страни.

Свързани статии
Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Туристи отменят резервации по ски курортите заради липса на сняг В курортите очакват 20% повече туристи със 30% увеличение на цените Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Туристически информационен център – Поморие получи отличие за принос в развитието на туризма Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Ръстът с 50% в туризма не донесъл печалби Двойно повече чужди туристи по морето това лято, цените със скок от 11% Гърция чупи рекорди с по милион туристи на седмица 50 хиляди руски туристи са посетили България до края на юни
Тагове
Летен сезон 2020 туризъм туристи
Коментари

Още от последните новини