Манол Тодоров: Ще работя за създаване на „горещ телефон” за опасни пътни участъци на територията на общината

Манол Тодоров: Ще работя за създаване на „горещ телефон” за опасни пътни участъци на територията на общината  - E-Burgas.com

Манол Божидаров Тодоров е на 35 години от гр. Бургас. Средното си образование завършва в СУ „Юрий Гагарин“ - Бургас. Бакалавър е по „Журналистика” от Бургаски свободен университет. От близо 8 години е национален координатор на с „SOS-ПТП“. НПО-то подпомага пострадали при катастрофи, дава безплатни консултации и оказва логистична и аналитична помощ на пострадали при ПТП лица. Организацията е една от най-големите в страната, а също така и една от най-активните по отношение превенция по пътна безопасност, организиране на кампании и стратегия за подобряване безопасността на движение по пътищата. В продължение на 6 години води авторско радио предаване в радио „Power FM”. Работил е като анализатор и пиар на двата бургаски футболни отбора – „Нефтохимик“ и „Черноморец“. От 2 години е член на „Комисията по безопасност и организация на движението“ към Община Бургас, където активно работи за намаляване на рисковите участъци по пътната карта на Община Бургас. Към този момент Манол Тодоров развива успешно и личен бизнес в сферата на туризма. Кандидат за общински съветник в листата на „Движение България на гражданите”.

-Г-н Тодоров, дълги години сте ангажиран с проблемите на пътната безопасност. Вашето сдружение „SOS-ПТП” сигурно е първенец в организирането на различни инициативи за подобряване безопасността на движение по пътищата. Колко е безопасен Бургас за пешеходците и шофьорите?

-През последните години Бургас се подобри значително откъм инфраструктура, което до известна степен намали пътните инциденти. Все пак обаче има много опасни участъци в града и региона, където трябва да продължим усилената работа да намалим пътните инциденти. Казвам ние, защото от няколко години съм член на Комисията по Безопасност и Организация на Движението към Община Бургас. В тази комисия разискваме всички наболели въпроси, свързани с пътната обстановка в Бургас и региона. Бургас е голям град, което означава, че трафикът е изключително интензивен, а това е сериозна предпоставка за пътни инциденти. Най-важното е да спазваме правилата, звучи много тривиално, но това е самата истина. Има още много неща, които трябва да се подобрят, за да кажем, че Бургас е безопасен град за всички участници в движението. Говоря за инфраструктура, транспортна схема, велоалеи и т.н.В Бургас на места има меко казано недомислени велоалеи, а това е сериозна предпоставка за инциденти.

-Всички говорят, че кампаниите по превенция дават много добри резултати. Можем ли да вярваме на това, след като всеки ден загиват толкова хора по пътищата на България?

-Кампаниите за пътна безопасност са една добра основа, но в никакъв случай не са най-важното в борбата срещу „войната по пътищата“. Всяка година в България загиват над 700 души в катастрофи, а хиляди са ранени. Факторите са много, но според мен един от най-важните е, че законът не наказва с цялата си строгост нарушителите. Дори хора, причинили смърт на пътя, често получават условни присъди, което не е редно и трябва да се промени. Добре е да обучаваме децата, но само с това няма да намалим жертвите на пътя. Честите промени в Закона за Движение по пътищата доказват, че и държавата не може да се справи с тази „война“.

-Много често децата са по-предпазливи от своите родители, вероятно за Бургас и Вие имате принос към това, тъй като изградихте няколко площадки за обучение на деца по пътна безопасност в учебни заведения. Ще продължите ли тази практика?

-Разбира се, както казах за нас е изключително важно да обучаваме децата и да им даваме една добра основа. Именно заради това сме изградили вече няколко площадки за пътна безопасност в училища и детски градини на територията на община Бургас. Финансирането сме го направили лично, без никаква помощ. Ще продължим със сигурност с тази наша инициатива. Нещо повече, една от основните ми цели, която съм си поставил ако бъда избран за общински съветник, е именно това, да изградим във възможно най-голям брой учебни заведени подобен тип площадки. Това е наша лична кауза и сме готови на всичко, за да я доведем до край.

-Имате идея за създаване на гореща телефонна линия за граждани на Бургас, където да се подават сигнали за опасни участъци на територията на общината със силна концентрация на ПТП-та. Как точно виждате да работи тя?

-Да, това е една моя идея, която съм обсъждал и с други колеги в страната. Идеята на този телефон е всекидневно граждани да дават сигнали къде според тях има проблемни участъци, къде има места, на които предпоставките за ПТП са по-големи, къде има опасни пешеходни пътеки и т.н. Защото в момента това е много трудно като механизъм. Ако някой има подобен сигнал, той пуска писмо до Община Бургас и комисия разглежда този сигнал. Но по този начин нещата се случват бавно и тромаво и това отказва гражданите да пускат подобни сигнали. Не е необходим голям ресурс за подобен „горещ телефон“, но съм убеден, че това ще направи град Бургас по-безопасен откъм пътна обстановка, защото гражданите са реалните хора, които всекидневно „тестват“ пътната обстановка. Ако не се допитваме до тях, към кого тогава?

-В продължение на няколко години сте водили свое собствено радио предаване. Сега заставате от другата страна. Защо? Кой ще бъде Манол Тодоров, ако стои зад една от банките на Общински съвет?

-В годините съм преминал през много различни сфери на живота. Смея да твърдя, че от всяка от тях съм взел най-доброто. Журналистиката ми даде едно безценно нещо и това е да се вслушвам в мнението на хората, какво мислят, защо смятат така и как може да се справим с проблемите според тях. Смея да твърдя, че основен проблем на държавата е именно това, че малко взима под внимание мнението на гражданите. Кандидатирах се за общински съветник, защото мисля, че съм готов да поема такава голяма отговорност, защото смятам, че хора като мен олицетворяват моето поколение. Поколение, което му писна да му казват, че всичко е наред, а добре знаем, и най-вече виждаме, че има много проблеми за решаване. Не искам децата ми да заминат в чужбина, само защото Бургас не им е дал възможност за развитие. Енергията, която имам, ще дам на 100 %, за да може младите хора на Бургас, да намерят смисъл да останат в този прекрасен град. Крайно време е да „влеем“ свежа кръв в Общинския съвет и се надявам бургазлии също да са на това мнение. За мен Общинският съвет не е самоцел и няма да е професия, защото съм осигурил своето семейство, а това е важно при взимането на решения, касаещи бъдещето на бургазлии.

-Интересна част от Вашата биография е и фактът, че сте били пиар на двата бургаски футболни отбора – „Нефтохимик“ и „Черноморец“. Определено нелека задача, като се има предвид състоянието на бургаския футбол.  За бургазлии това е много болна тема, ще си върне ли някога Бургас славата на футболен град и емблематичните си стадиони?

-За да има добър бургаски футбол, трябва бургаските футболни отбори да имат собствени бази. Докато това не се случи, няма как бургазлии да искат качествен футбол на професионално ниво. Няма футболен клуб в света, който да няма собствена база, да плаща наеми за своите тренировки и мачове и да е на високо ниво. Това е простата истина, всичко друго е прах в очите. Липсата на собствена база е основната причина и двата ни футболни отбора да нямат сериозен финансов благодетел. Докато този проблем не се реши, футбол на високо ниво в Бургас няма да има. В доказателство на думите ми, погледнете отборите от „Първа Лига“ в България. Няма отбор, който да няма спортна база, ако не собствена, то поне отдадена на концесия за поне 10 години. Между другото това не се отнася само за футбола в Бургас. Липсата на собствени бази попречи в момента да имаме професионален спорт в редица от елитните спортове. Имаме нужда от сериозни промени в спортната политика, защото Бургас в момента е далеч от спортната слава, която имаше преди години. Казвам това с огромна болка, но това е самата истина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Галерия
Коментари

Още от последните новини