Лозари излязоха на протест, блокират пътя Поморие-Каменар

Лозари излязоха на протест, блокират пътя Поморие-Каменар - E-Burgas.com
Снимка bTV

Лозари се оплакват, че трета година работят за загуба. Хората от бранша планират да блокират с трактори пътя Поморие - Каменар заради ниските изкупни цени на гроздето.

"Колеги от инициативната група в Поморие, които ще участват в затварянето на пътя, сигнализират за тежката ситуация в сектора, за която ние отдавна алармираме българските власти. Желаем да се обърне внимание на сектора, тъй като той е в много тежко състояние", каза председателят на Националното сдружение на българските лозари д-р Петьо Бошнаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че действията им са провокирани от ниските цени, които се оформят, и това, че за трета поредна година работят на загуба.

Събеседникът обясни още, че през последните години лозните масиви са спаднали с 5 път.

"Те паднаха драстично през последните години поради ниските изкупни цени, поради реформиране на сектора и редица проблеми, които се натрупват. Няма стратегия от страна на държавата за развитие на този сектор. България разчита единствено на една европейска програма за инвестиции в изграждането и реконструирането на лозя, но преки помощи за този най-значим сектор на земеделието - няма", посочи председателят на Националното сдружение на българските лозари.

По думите му имат преки разходи годишно около 600 лв. на декар, а 0,80 лв. - 0,90 лв. са едни нормални изкупни цени.

"Повишаването на разходите е обяснимо с икономическата обстановка у нас. В последната година има значително нарастване на инфлационните равнища. Повишат се разходите за труд. Лозарството изисква най-много ръчен труд от всички земеделски култури. Това доведе до увеличаване на разходите", категоричен е Бошнаков.

"В България има директни плащания на декар, които са от порядъка на 16-17 евро. Това са преки плащания на площ. Никакви други помощи не се допускат и не са позволени за лозарството. В Европа по различни кумулативни програми равнищата достигат между 200 и 400 евро на декар. В Румъния имаме равнища от порядъка на 180 евро", добави Бошнаков.

Директорът на Националното сдружение на българските лозари уточни, че няма да спрат да настояват за законодателни промени, за да се подобри ситуацията в техния сектор.


 

Свързани статии
Отново протест пред парламента И ресторантьорите в Бургас се вдигат на протест, няма да блокират кръстовища Протестите на ресторантьорите продължават и днес И транспортният бранш стяга национален протест Родители искат присъствено обучение, плашат с протести Отново хаос на кръговото, десетки работници на "Автомагистрали" се събраха на протест (Снимки) Протестът на "Автомагистрали Черно море" стига до Бургас Ресторантьорите спират протестите засега И днес ще протестират на кръговото за София, избягвайте този маршрут следобед Напук! Ресторантьорите в Сливен подкрепят мерките: Притеснени сме от заболяемостта
Тагове
протест лозари
Коментари

Още от последните новини