КЗП: Пазарът и туризмът се съживяват

КЗП: Пазарът и туризмът се съживяват - E-Burgas.com

Засилените проверки на Комисията за защита на потребителите продължат и за Гергьовден.

"На Великден пазарът беше сравнително спокоен. Оставаме настрани флуктуациите в цените, защото те са отделен проблем, но дори и в това отношение не се наблюдаваха някакви проблеми. Нашата статистика ни показва, че сме извършили над 350 проверки. Нарушенията не са много - едва около 10-15. Дори за част от тези случаи очакваме допълнителни документи, които да покажат дали има нарушение. Основните проблеми са свързани с некоректното обявяване на цените, например непосочване на цената за единица мярка, а само на това колко е струвала конкретната разфасовка или обратното. Едно по-съществено нарушение е, че се обявява, че стоките са с произход България", съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в "България сутрин".

По думите му санкциите варират от 1000 до 30 000 лв., а от края на този месец стават и по-големи с гласуваните промени в Закона за защита на потребителите, като могат да стигнат и до 50 000. Той добави, че в повечето случаи имат ефект, защото удрят финансово търговците.

"Започва да се съживява пазарът, включително и на туристическите услуги. Особено съм удовлетворен, че на скоро бяха публикувани данните за системата за бързо оповестяване на наличието на опасни стоки на общия европейски пазар, където България традиционно, но особено през изминалата година, е била една от най-активните държави. Годината е била добра, защото сме били достатъчно активни и, надявам се, сме помогнали и предпазили хората от това да станат клиенти на опасни стоки на пазара", каза Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че по Гергьовден ще продължат да наблюдават пазара на хранителни стоки. Той отбеляза, че по време на Великденските празници са получили около 50 жалби, подадени по интернет, и също толкова обаждания по телефона на потребителя.

Ние през изминалите години бяхме положили значителни усилия да изчистим общите условия от неравноправни клаузи при потребителските кредити. Но сега установихме, че отново се правят опити потребителите да бъдат удряни по джоба най-вече с това, че те не разбират, когато вземат една сума колко ще трябва да върнат. Ние естествено ще санкционираме от най-малкия до най-големия, когато констатираме, че има такива нарушения. Важно е отново да апелираме към хората да не прибягват към такъв тип кредити, защото това е скъпа услуга. Когато имате спонтанна крещяща нужда, да, но с много щателна проверка и изискване на информация от този търговец какво точно ще трябва да върнете", изтъкна председателят на Комисията за защита на потребителите.

Това, което се случи през март месец, показа, че наред с нормалните процеси, които съпътстват нашето ежедневие, които водят до повишаване на определени групи стоки. Специално за бензина и олиото се наблюдаваше едно изкуствено завишаване на цените, което беше предизвикано от организирана или неорганизирана кампания в социални медии. В момента, в който се намесихме и извършихме масирани проверки в търговските обекти, се стигна дотам, че се успокоиха цените на тези продукти. Те и досега, макар и да поскъпват, това се случва плавно и под влиянието на външни фактори. Спекула имаше - търговци се възползваха от суматохата, за да вдигнат цените на продукти", коментира Маргаритов.

 

Свързани статии
Нови отличия за бизнеса в Бургас Малки и средни бургаски предприятия могат да получат финансова помощ, ето как Учат бургаски бизнесмени как да завладяват външни пазари Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Мощен чуждестранен инвеститор строи предприятие в Бургас (Снимки) КЗП с приемна за граждани в Созопол Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв. Добра новина за бургаския бизнес - отварят нови програми за безвъзмездна финансова помощ КЗП: Най-честите измами през лятото са заради нелоялни търговци 25% от заведенията загубили битката с пандемията
Тагове
бизнес кзп пазар
Коментари

Още от последните новини