Кратък гид на онлайн обучението

Кратък гид на онлайн обучението - E-Burgas.com

Образованието по интернет набира популярност, възможностите стават все повече, а с това и въпросите около тази сфера се умножават. Ето и най-важното за онлайн образованието.

Видове онлайн обучение

 

Трудно е да се категоризират платформите за онлайн обучение, тъй като тяхна роля зависи най-вече от мотивът на обучаващия се да се захване с даден курс. Все пак, условно може да разделим платформите за онлайн обучение на академични и неакадемични.

Представители на първия вид, като Coursera и EdX, предлагат курсове от топ акредитирани институции. Основната роля на подобни платформи е да служат като старт, ориентир или допълнителна помощ за академично или професионално развитие. Всъщност и двете споменати платформи вече предлагат и курсове, носещи университетски кредит, както и дистанционни бакалавърски и магистърски програми, които носят и диплома.

Други представители на онлайн обучението като Udemy и LinkedIn Learning имат повече професионалн0-практична насоченост. За разлика от академичните платформи, Udemy и LinkedIn Learning предоставят курсове създадени от професионалисти, а не от академични институции. Тук можем да включим и платформата на Google Digital Garage, която предлага курсове за развитие на дигиталните умения, както и инструкции при търсене на работа. Google също така си партнира с Coursera за да предложи професионални сертификати, предлагащи няколко предимства при търсене на професионална реализация.

В трета категория можем да поставим платформи, чиито курсове са по-скоро с лайфстайл насоченост, т. е. умения, които ни помагат в ежедневието. Това са например популярните приложения за научаване на чужди езици Duolingo, Babble и Drops. Всяка от тези платформи има уникален подход за обучение, който да пасне на различни предпочитания, но нищо не пречи да ползвате и трите.

Друга интересна и уникална по своето същество платформа е MasterClass. Тя, не само че предлага разнообразни курсове от всякакво естество-от кулинарство, през писане на филмови сценарии, до първи стъпки в покера-ами курсовете се водят от някои от най-успешните професионалисти в съответната сфера.

Не бива да пропускаме и фактът, че наред с много други функции YouTube също е може да послужи за онлайн обучение. Освен богатата си “библиотека” от видеа на всякаква тема, YouTube може да се похвали и с високото ниво на ангажираност на потребителите под формата на коментари. Това е добре дошло за търсещите повече социализация, а и може да бъде източник на обогатяващи дискусии и допълнителни познания, стига тяхната достоверност да бъде проверена.

Бъдещето на онлайн обучението

С оглед на всичко това, какво е бъдещето на онлайн обучението? Ако говорим за неакадемично образование, като например научаване на нов език за лични цели или пък завършването на кулинарен курс за начинаещи, то там няма кой знае какви разногласия.

Но как стои въпросът с онлайн обучението като алтернатива на присъственото образование? Има ли шанс да измести традиционните ВУЗ-ове?

Този въпрос е често срещан и макар интересен не е толкова важен. Причината е, че “традиционните” образователни институции, включително ВУЗ-овете с вековни традиции, бързо влязоха в крак с времето и вече почти всеки предлага онлайн обучение под някаква форма.

По-релевантен въпрос е този за цената образованието и как двата лагера-този на онлайн платформите като Coursera и този на ВУЗ-овете-ще отговорят на нарастващото недоволство от високите цени на висшето образование. Ако у нас университетските такси са на достъпно ниво, то има държави, в които висшето образование въобще не е по силите дори на средната класа, без тежестта на големи заеми.

Както вече писахме, платформи като Coursera вече предлагат дипломно обучение от акредитирани институции на по-ниски цени от това, което би платил студент за присъствено обучение. И тъй като обучението и дипломата се осигуряват от образователната институция, то тук п0-скоро говорим за партньорство, а не конкуренция между платформата за онлайн образование и традиционните образователни институции.

Остава въпросът с тежестта на онлайн образованието в сравнение с традиционното такова. Ако завършилите онлайн не се котират със същия успех на пазара на труда, то сравнението между таксите за двата вида обучение ще е като да сравняваме ябълки и круши. Все пак е важно да отчетем, че нещата не са черно-бели. На първо място, онлайн дипломите дават възможност за акредитирано образование на хора, които поради един или друг фактор не могат присъствено да завършат специалност. Също така, все повече работодатели вече приемат онлайн обучението като равноправна алтернатива на “присъствените” дипломи. Видимо, онлайн обучението става все популярно не само за добиването на допълните познания, но и като основа за академично и професионално развитие. Предстои да видим как ще се напаснат двете образователни форми и дали ще съществуват в симбиоза или едната ще надделее над другата.

 

 

 

Коментари

Още от последните новини