Kомисар Явор Колев: Заплахите в интернет са реални, децата трябва да бъдат най-внимателни

Kомисар Явор Колев: Заплахите в интернет са реални, децата трябва да бъдат най-внимателни - E-Burgas.com

Играта "Момо" и фалшивата новина "Син кит" бяха най-интересни за най-малките гости на дискусията, организирана от Фондация „Евгений Мосинов“​

Лекция на тема какви са най-големите опасности в интернет и как да се предпазим от тях се проведе днес в конферентната зала на хотел „Приморец“ в Бургас.

Дискусията бе организирана от Фондация „Евгений Мосинов“, а главен неин лектор бе началник-отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП комисар Явор Колев. В лекцията се включиха още инспектор Мирослав Хутев от отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП, Красимира Кателиева, прокурор от Апелативна прокуратура-Бургас. В залата присъстваха ученици от Търговската гимназия, както и деца от академията за интелигентности "Хауърд Гарднър", юристи и граждани. 

"Целта на тази среща е да повишим правната култура на младите хора в интернет, защото всеки трябва да знае какво може и какво не може да прави онлайн. Трябва и да е наясно, че престъпленията в интернет се приравняват към зловредните действия в реалното пространство" заяви комисар Колев.

Според него престъпленията в интернет се увеличават, тъй като все по-голяма част от хората прекарват голяма част от времето си онлайн. Само в социалната мрежа Фейсбук имало 4 млн. активни потребителя от България, което въпреки фалшивите профили си остава голям процент от населението на страната. 

На срещата бяха обсъдени важни теми като кибертормоза над деца, секстинга, измамите с финансови средства, фалшивите профили и всички форми на изнудване и злоупотреби. Експертите по киберпрестъпност обясниха как всеки потребител може да завиши своята интернет хигиена, така че да бъде максимално предпазен от недоброжелатели. 

За децата най-интересни бяха темите с игри като "Момо", които използват лична информация, за да отправят опасни предизвикателства към потребителите. Те бяха посъветвани да се обръщат към своите родители всеки път, когато се почувстват по някакъв начин притеснени и да не се доверяват на всичко, което прочетат в интернет. За пример бе дадена друга игра "Син кит", която бе определена изцяло като фалшива новина, тръгнала преди няколко години от Русия, която обаче е успяла да се превърне в един много популярен интернет мит. 

Коментари

Още от последните новини