Как да разберем дали една снимка е автентична (видео)

Потресаваща снимка на десетки живи прасета, изсипвани като чували с пясък в дълбок ров, обикаля интернет пространството от около седмицата. В първите дни кадърът успя да постигне целта си и предизвика вълна от възмущение сред десетки хиляди българи, които коментираха, споделяха и изпращаха гневни и плачещи емоджита под публикацията.

Разбира се снимката е фалшива или ако трябва да сме по-коректни в изказа - не е автентична. Тя в действителност показва заравяне на живи прасета, но не през 2019 година в България, а през 1999 година в Малайзия. През годините фотосът се появява в различни новини по света, като припомняне или илюстративна снимка за избиване на прасета при подобни бедствия. Докато не бе изровена наскоро и представена от неизвестен източник като българския метод за борба с африканската чума по свинете. Към днешна повечето потребители в интернет са запознати с факта (или поне така се надяваме...), че снимката не е автентична и съответно новината е фалшива. 

Как обаче да постъпят същите тези потребители при следващата фалшива новина? Разбира се има някои основни правила за спазване на хигиена в онлайн пространството. Те са свързани главно с това да не се доверяваме на съмнителни източници, новорегистрирани сайтове и блогове и винаги да вярваме на вътрешната си интуиция, когато нещо звучи прекалено съмнително. 

Има обаче и няколко начина как да разберем дали една снимка е автентична и по този начин да стигнем до истината. Във видеото ще ви покажем един от тези начини, който е предоставен от браузъра google chrome и представлява едно най-обикновено търсене по снимка. Гугъл веднага ще ви покаже всички сходни резултати, които открие. В случая над десет страници с въпросната снимка в български и чужди медии, форуми и социални мрежи. Същото може да постигнете и с редица други сайтове и приложения на вашия компютър или телефон. По този начин снимката ще ви отведе до първоизточника, а той до истината.

А вас няма да ви пратят за зелен хайвер, няма да ви направят на глупаци и няма да станете съучастници в разпространението на фалшиви новини, които подкрепят нечии лични интереси. 

Коментари

Още от последните новини