И туроператорите останаха без обещаните помощи, излизат на протест

И туроператорите останаха без обещаните помощи, излизат на протест - E-Burgas.com
bgtourism.bg

Очакваната от туроператорите финансова помощ от 51 млн. лв., с която приоритетно да върнат парите на клиентите за провалените през миналата година почивки, едва ли ще постъпи по банковите им сметки през март. Това е причина да се готвят за протест, обявиха от Сружение ”Бъдеще за туризма”, откъдето алармираха, че браншът е на ръба на оцеляването.

През март изтича 12-месечният гратисен период за разплащането на първите ударени от COVID-пандемията туроператорите, припомня frognews.bg. Отсрочката бе дадена през пролетта със закона за извънредното положение. Цяла година обаче браншът не бе в състояние да възстанови дейността си и остана почти без приходи. Новото развитие на пандемията показва, че това със сигурност няма да се случи и в следващите три месеца.

Министерството на туризма едва в понеделник публикува насоките за кандидатстване за безвъзмездната помощ, което означава, че стартът на процедурата ще бъде обявен едва следващата седмица. Около месец ще бъде срокът за подаване на заявления, после още толкова за оценката им. Което означава, че пари ще бъдат преведени едва през април.

Помощта от 51 млн. лв. бе отпусната през декември от държавния бюджет, но тежка бюрокрация бави достъпа до тях. Първо трябваше да се мине през изработване на специална наредба за отпускане на помощта, след това се чакаше одобрение от Брюксел, после през въвеждане на нова електронна платформа, чрез която бизнесът да кандидатства.

Всеки туроператор може да получи по тази мярка не повече от 4% от оборота през предкризисната 2019 г. Парите обаче няма да са достатъчни за пълното възстановяване на провалените екскурзии и почивки. По разчети на туроператорите става дума за около 130 млн. лв. Техните надежди са голяма част от потребителите да се съгласят вместо възстановяване на парите, да получат ваучери в очакване пътуванията да се осъществят по-нататък през годината.

Свързани статии
Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Протест срещу изграждането на соларен парк Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО) Протест затваря пътя Бургас - Средец Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Отворен е втори пункт за дарения за пострадалите в Турция и Сирия Служители на АПИ излизат на протест Служителите на МВнР започват стачка Протестират срещу хартиената бюлетина в Бургас
Тагове
туроператори протест помощи
Коментари

Още от последните новини