И Красимир Вълчев под карантина, още не мисли да въвежда масово онлайн обучение

И Красимир Вълчев под карантина, още не мисли да въвежда масово онлайн обучение - E-Burgas.com

Образователният министър Красимир Вълчев е карантиниран за 10 дни. Причината – среща с потвърдено болен. Може би утре ще ми излезе резултатът от PCR тестът, трябва да минат няколко дни, за да е достоверен, заяви той. И уточни, че сега се чувства добре. Не обмисляме вариант на национално ниво 2/3 от учениците да минат в дистанционен режим на обучение, каза още Вълчев пред БНТ. Той посочи, че в следващите дни със здравния министър ще дадат указания.

В София ситуацията със заразата изглежда най-тревожна. Най-късно до 11 ноември ще вземем решение, но няма да е централизирано – ще се съобразим със ситуацията по места. Целта ни е максимум присъствено обучение – виждате в Германия, Австрия, Великобритания последното решение е да се затварят училища, заяви Вълчев. Не е възможен ефективният образователен процес с постоянно носене на маски. Но който желае от учениците, може да носи маска и в час, подчерта Вълчев.

„Вероятно до 2 седмици няма да се подобри ситуацията”, каза още образователният министър и заяви, че се мисли за вариант с редуване. Какво точно значи това – днес предстои обсъждане, но най-често в дистанционно обучение ще са гимназистите, по-рядко – прогимназилното обучение, а най-малко се мисли за дистанционно обучение за най-малките. Насоки към областните щабове от образователното и здравното министерство трябва да има до края на настоящата седмица, по думите на Вълчев.

Близо 650 са заразените учители с COVID-19 в училищата и детските градини, а няма достатъчно заместници, с изключение на няколко големи града. Има повишение на учителите, подали молба за отпуск, призна Вълчев. За детските градини Вълчев беше категоричен - продължителният престой пред екран за най-малките означава затруднено физическо и когнитивно развитие.
 

Свързани статии
Три области прекратяват предсрочно онлайн обучението Рекорд и в парламента: 22-ма депутати под карантина Шефът на здравната комисия в НС: Търсим баланс, не скачаме в най-крайните мерки И президентът се самоизолира като контактен на Никола Минчев Премиерът Кирил Петков е под карантина Онлайн училище при 10% заразени ученици Без карантина за българи в Гърция от понеделник И омбудсманът иска изборни промени заради карантината Учениците от 5 до 12 клас остават на дистанционно обучение и този месец Омбудсманът настоява хората под карантина да могат да гласуват
Тагове
красимир вълчев онлайн обучение карантина
Коментари

Още от последните новини