Грипът – как да го познаем и как да реагираме

Грипът – как да го познаем и как да реагираме  - E-Burgas.com

Грипът настъпва и е много вероятно до края на деня да бъде обявена епидемия в Област Стара Загора. Такава вече е в сила за Перник, Пазарджик и Благоевград. Висока е заболеваемостта и в София-град, Габрово, Силистра. В София заболеваемостта все още не е достигнала до епидемични стойности, но вероятно в близките дни това ще се случи. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. Нели Корсун, завеждащ лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Как да правим разликата между грипен вирус и настинка

Характерно за грипоподобното заболяване е това, че началото е остро, дори внезапно. Наблюдава се поне един симптом от страна на целия организъм, например висока температура, докато при настинката температурата може да е нормална или малко повишена, но рядко се достига до високи стойности.

Много характерно за грипа е главоболие, болка в мускулите, ставите или очите.

Типични са и симптоми от стана на дихателната система – кашлица, възпалено гърло, учестено дишане.

Хремата, от друга страна, е по-характерна за настинката, където се наблюдават симптоми само от страна на дихателната система, а не системни симптоми от страна на целия организъм. Началото също е остро, но не е внезапно, каза още Корсун.

По думите ѝ тази година се наблюдава рядко доминиране на вирусите тип Б – над 80% от положителните за грипни вируси проби.

Грипните вируси тип Б се разграничават на две линии – Виктория и Ямагата, и през тази година доминират вирусите от генетичната линия Ямагата.

Не може да се каже кои са по-опасни, защото клиничните симптоми са много сходни, макар че се смята, че процентът на болничните приеми и смъртните случаи са повече в сезоните, когато доминират вирусите тип А, уточни тя.

Грипните вируси имат глобална циркулация, след като приключи грипният сезон в Свереното полукълбо, чрез транспорта и движението на хората те се пренасят в Южното полукълбо. И обратно.

Новите грипни вируси, новите генетични варианти най-често възникват от страните по Тихоокеанското крайбрежие на Азия, където има много голяма гъстота на населението и хората живеят в тесен контакт с птици и други живи животни, обясни Корсун.

Обикновено пикът на грипа е в края на януари, а епидемията протича в рамките на 3 – 4 седмици, каза за bTV доц. Георги Попов от ВМА, където има специален грипен кабинет.

В Инфекциозното отделение на ВМА контактът с външни хора е силно ограничен, за да не се разпространяват вирусите. Минава се специални шлюзове с ултравиолетови лапми за дезинфекция. Клиниката разполага и със специален апарат за изолиране на типа инфекция. За първи път тази година се въвежда толкова модерна апаратура.

„Този вирус е минал с голяма цикличност през миналите години и има голяма вероятност и ние да сме го изкарали и съответно имунната ни система не допуска да се разболеем. Но ако не сме го карали, задължително ще се разболеем“, обясни доц. Попов.

Толерансът за грипния вирус, преди да се потърси лекарска помощ, е 24 часа, каза в предаването детският пулмолог д-р Гергана Петрова. След това трябва да се реагира.

Медикаментите са много ефективни, но лечението трябва да започне в първите 48 часа след заразяването, защото след това няма смисъл от тях – ефектът е много по-слаб. Ако се започне много рано, може да преболедувате дори тежък грип много леко, за три дни, посочи тя.

С противогрипна ваксина сме защитени дотолкова, доколкото грипът, който циркулира в момента, са го познали тези, които са изготвили прогнозния състав на ваксината. Защото той е различен всяка година, каза Петрова. В повечето случаи познават. Моят съвет е да се ваксинирате. Не е късно и сега да се направи, но защита ще има най-рано след две-три седмици.

По думите ѝ страничните ефекти от ваксината може да са същите като симптомите на грип, но са в по-слаба степен.

Коментари

Още от последните новини