Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро

Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро  - E-Burgas.com

Институции и граждани почистиха замърсени участъци около езерата „Вая" и „Атанасовско езеро". Премахнати са големи количества строителни и битови отпадъци, изхвърляни нерегламентирано край влажните зони на града.

В първата кампания „Морета без отпадъци" се включиха над 60 представители на различни институции, граждани и неправителствени организации - Областна администрация Бургас, РИОСВ, Община Бургас - ЦАО "Възраждане", ЦАО "Долно Езерово"  и доброволци от Фондация "Виа Понтика" и СНЦ „Зелена Странджа". До края на месец септември ще бъдат осъществени още няколко такива инициативи. Фокусът е върху влажните зони около Бургас и замърсените места по южното Черноморие.

Дейностите са в рамките на проекта, по който се осъществява и втори етап по почистване на канала, свързващ Черно море с езерото „Вая". През последните няколко години най-голямото естествено езеро в България  възвръща славата си на един от богатите източници на риба у нас. Това до голяма степен се дължи на почистването на канала, което пък позволява навлизането на големи количества риба - предизвикателство за риболовните умения на местните рибари и източник на препитание за голяма част от тях. За съжаление красивото и романтично езеро е силно замърсено от битови отпадъци, отпадни води, използването на опасни методи за риболов, горски и полски пожари. В подобно състояния са и много други влажни зони в Бургас и областта.

Кампанията се осъществява в рамките на проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)", финасиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.

Галерия
Свързани статии
МВР-Бургас с важна информация за издаването на лични документи Десетки доброволци запретнаха ръкави в чистене на Росенец Айтос грейна предпролетно (Снимки) Каналът "Вая", който наводняваше складове и пътища, е вече с нов облик (Снимки) Премахнаха нерегламентираните сметища край Вая (Видео) Извършиха важни консервационни дейности на Атанасовското езеро (Снимки) Поставиха пръстени на пеликани в Атанасовското езеро (Видео) 18 години затвор за Иван, който разстреля с „Калашников“ приятеля си Петър край Вая 190 двойки си казаха официално "да" в Айтоско през 2020 АПИ и МВР предупреждават за влошаване на времето, 200 снегорина ще чистят пътищата
Тагове
почистване граждани вая атанасовско езеро
Коментари

Още от последните новини