Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро

Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро  - E-Burgas.com

Институции и граждани почистиха замърсени участъци около езерата „Вая" и „Атанасовско езеро". Премахнати са големи количества строителни и битови отпадъци, изхвърляни нерегламентирано край влажните зони на града.

В първата кампания „Морета без отпадъци" се включиха над 60 представители на различни институции, граждани и неправителствени организации - Областна администрация Бургас, РИОСВ, Община Бургас - ЦАО "Възраждане", ЦАО "Долно Езерово"  и доброволци от Фондация "Виа Понтика" и СНЦ „Зелена Странджа". До края на месец септември ще бъдат осъществени още няколко такива инициативи. Фокусът е върху влажните зони около Бургас и замърсените места по южното Черноморие.

Дейностите са в рамките на проекта, по който се осъществява и втори етап по почистване на канала, свързващ Черно море с езерото „Вая". През последните няколко години най-голямото естествено езеро в България  възвръща славата си на един от богатите източници на риба у нас. Това до голяма степен се дължи на почистването на канала, което пък позволява навлизането на големи количества риба - предизвикателство за риболовните умения на местните рибари и източник на препитание за голяма част от тях. За съжаление красивото и романтично езеро е силно замърсено от битови отпадъци, отпадни води, използването на опасни методи за риболов, горски и полски пожари. В подобно състояния са и много други влажни зони в Бургас и областта.

Кампанията се осъществява в рамките на проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)", финасиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.

Галерия
Свързани статии
Граждани се включват в Плана за интегрирано развитие на Бургас Живко Табаков: Защо РИОСВ-Бургас си назначи нов директор без конкурс? Орнитолози и доброволци преброиха 298 къдроглави пеликани в Бургас (Снимки) Доброволци и администрация чистиха бреговете около Бургас от боклуци (Снимки) Общинските съветници оставиха протестиращи граждани пред „Бойчо Брънзов“ Без традиционното масово почистване на България тази година заради пандемията Мият и вътрешнокварталните пространтсва в Бургас през юли ИАРА отново налази бракониерите на Вая Общественикът Теодоси Гуджуков вече е почетен гражданин на Поморие Днес е първото обсъждане на Бюджет 2020 за Бургас
Тагове
почистване граждани вая атанасовско езеро
Коментари

Още от последните новини