Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро

Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро  - E-Burgas.com

Институции и граждани почистиха замърсени участъци около езерата „Вая" и „Атанасовско езеро". Премахнати са големи количества строителни и битови отпадъци, изхвърляни нерегламентирано край влажните зони на града.

В първата кампания „Морета без отпадъци" се включиха над 60 представители на различни институции, граждани и неправителствени организации - Областна администрация Бургас, РИОСВ, Община Бургас - ЦАО "Възраждане", ЦАО "Долно Езерово"  и доброволци от Фондация "Виа Понтика" и СНЦ „Зелена Странджа". До края на месец септември ще бъдат осъществени още няколко такива инициативи. Фокусът е върху влажните зони около Бургас и замърсените места по южното Черноморие.

Дейностите са в рамките на проекта, по който се осъществява и втори етап по почистване на канала, свързващ Черно море с езерото „Вая". През последните няколко години най-голямото естествено езеро в България  възвръща славата си на един от богатите източници на риба у нас. Това до голяма степен се дължи на почистването на канала, което пък позволява навлизането на големи количества риба - предизвикателство за риболовните умения на местните рибари и източник на препитание за голяма част от тях. За съжаление красивото и романтично езеро е силно замърсено от битови отпадъци, отпадни води, използването на опасни методи за риболов, горски и полски пожари. В подобно състояния са и много други влажни зони в Бургас и областта.

Кампанията се осъществява в рамките на проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)", финасиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.

Галерия
Свързани статии
18 години затвор за Иван, който разстреля с „Калашников“ приятеля си Петър край Вая 190 двойки си казаха официално "да" в Айтоско през 2020 АПИ и МВР предупреждават за влошаване на времето, 200 снегорина ще чистят пътищата Кошмарът на "Петрохан" продължава, втори ден багери не могат да разчистят паднали дървета Затвориха Прохода на републиката за снегопочистване Бургаският съд актуализира мерките за безопасност на гражданите, продължават онлайн заседанията Бургас с най-много наблюдавани видове в Световния уикенд за наблюдение на птиците Граждани се включват в Плана за интегрирано развитие на Бургас Живко Табаков: Защо РИОСВ-Бургас си назначи нов директор без конкурс? Орнитолози и доброволци преброиха 298 къдроглави пеликани в Бургас (Снимки)
Тагове
почистване граждани вая атанасовско езеро
Коментари

Още от последните новини