Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро

Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро  - E-Burgas.com

Институции и граждани почистиха замърсени участъци около езерата „Вая" и „Атанасовско езеро". Премахнати са големи количества строителни и битови отпадъци, изхвърляни нерегламентирано край влажните зони на града.

В първата кампания „Морета без отпадъци" се включиха над 60 представители на различни институции, граждани и неправителствени организации - Областна администрация Бургас, РИОСВ, Община Бургас - ЦАО "Възраждане", ЦАО "Долно Езерово"  и доброволци от Фондация "Виа Понтика" и СНЦ „Зелена Странджа". До края на месец септември ще бъдат осъществени още няколко такива инициативи. Фокусът е върху влажните зони около Бургас и замърсените места по южното Черноморие.

Дейностите са в рамките на проекта, по който се осъществява и втори етап по почистване на канала, свързващ Черно море с езерото „Вая". През последните няколко години най-голямото естествено езеро в България  възвръща славата си на един от богатите източници на риба у нас. Това до голяма степен се дължи на почистването на канала, което пък позволява навлизането на големи количества риба - предизвикателство за риболовните умения на местните рибари и източник на препитание за голяма част от тях. За съжаление красивото и романтично езеро е силно замърсено от битови отпадъци, отпадни води, използването на опасни методи за риболов, горски и полски пожари. В подобно състояния са и много други влажни зони в Бургас и областта.

Кампанията се осъществява в рамките на проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)", финасиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.

Галерия
Свързани статии
Бургаско сдружение и ИАРА зарибиха Вая с шаран, толстолоб и каракуда Техника от три града помага за оправянето на пораженията от бурята (Снимки) Ремонтират три големи диги в Атанасовското езеро Създадоха зелена сол от растение в Атанасовското езеро Затварят паркинга край солниците заради почистване в района Стотици гуми, железа и кофи извадиха от дъното на морето край Несебър Чистят морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле Пожар изпепели търстикови масиви и земеделски постройки край Атанасовското езеро Поморие създава собствено предприятие за сметопочистване Атанасовското езеро стана дом за нов вид обитатели (Видео)
Тагове
почистване граждани вая атанасовско езеро
Коментари