Еврокомисар Мария Габриел даде старт на инициатива в БСУ (Снимки)

Еврокомисар Мария Габриел даде старт на инициатива в БСУ (Снимки) - E-Burgas.com

Мария Габриел, комисар на ЕС по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, посети БСУ и даде старт за България на европеизацията на инициативата за гражданска наука (citizen science) „Пирати на пластмаса – напред в Европа!".  Бургаският свободен университет е българският партньор на мащабния европейски проект, в който участват още 7 европейски държави - Австрия, Белгия, Гърция, Унгария, Италия, Литва и Испания. След старта в сградата на БСУ събитието продължи в присъствието на комисар Мария Габриел на моста в Бургас с вземане на проби от водата и от пясъка за наличие на пластмасови отпадъци. В инициативата са включени 25 ученици от училищния екоклуб „Планета“ към ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“. Децата, наречени още „пирати на пластмаса“, взеха пробите под ръководството на екип преподаватели от БСУ с ръководител проф. д-р Милен Балтов, ректор на БСУ.

Посещението на еврокомисар Мария Габриел в България бележи началото на по-нататъшната европеизация на инициативата „Пирати на пластмаса" в останалите европейски държави, участнички в проекта. На още стотици ученици ще бъде дадена възможност да се превърнат в учени и да подмогнат събирането на данни за замърсяването на европейските реки, морета и океани с пластмасови отпадъци.

Местните партньори на инициативата „Пирати на пластмаса" в страните-участнички ще се свържат с училища и младежки организации за популяризиране и участие в инициативата. От септември до ноември 2022 г. ще бъдат взети проби за пластмасови отпадъци и ще бъдат събрани огромни количества данни за замърсяването с пластмаса в и около европейските реки, океани и морета. Резултатите ще бъдат анализирани от местни изследователи и споделени с учени от цяла Европа.

Тази по-нататъшна европеизация на инициативата - след Португалия, Словения и Германия - се финансира от Европейския съюз като част от мисията на ЕС „Възстановяване на нашите океани и води до 2030 г." в рамките на Рамковата програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа". Агенцията за управление на проекти към Германския аерокосмически център (DLR) координира разширяването на обхвата на инициативата чрез включване на местни партньори от участващите европейски държави. В България това са екипите на ректора на БСУ проф. д-р Милен Балтов и зам. –директора на ИО-БАН доц. д-р Кремена Стефанова. За допълнителна информация относно инициативата за гражданска наука „Пирати на пластмаса - напред, Европа!", може да посетите https://www.plastic-pirates.eu/en (на английски език) и  https://www.plastic-pirates.eu/bg (на български език) или ни следвайте в Twitter, Facebook и Instagram.

Галерия
Свързани статии
Бъдещи юристи от БСУ посетиха Районния съд БСУ домакин на Генералната асамблея на най-големия проект за изследвания в Черно море БСУ се присъединява към инициативата 70% ваксинирани Студенти на БСУ с награда от хакатона за градска мобилност БСУ домакин на международна научнаконференция (Снимки) Спечелен е най-големият проект за иновации в Черно море Ваксината срещу коронавируса щяла да бъде безплатна и достъпна И Мария Габриел е с коронавирус За какви абсурди звъним на 112? Да плачем ли, да се смеем ли... Повишиха мерките за безопасност в университет "Проф. д-р Асен Златаров" преди изпитите
Тагове
бсу мария габриел
Коментари

Още от последните новини