За какви абсурди звъним на 112? Да плачем ли, да се смеем ли...

За какви абсурди звъним на 112? Да плачем ли, да се смеем ли... - E-Burgas.com

Жена разкарва медиците на Спешна помощ заради паднала от балкона котка, мъж пък иска да му изчистят въшките, защото много го сърбяло. Това са само част от фалшивите и парадоксални сигнали, които получават в Центъра за Спешна помощ в столицата, пише Монитор.

Екипи са били търсени за зъбобол, менструални болки, както и за неспадаща ерекция след прием на стимуланти, разказва пред изданието говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска. Млад мъж пък се обадил на спешния телефон, защото сънувал кошмари.

„За съжаление парадоксалните сигнали към Координационната централа на Спешна помощ са ежедневие, а не изключение. Казвам за съжаление, защото фокусът на дейността на спешните медици са човешкото здраве и живот – това е съпътствано от огромна отговорност, изключителен стрес, напрежение и много сериозна концентрация”, каза Катя Сунгарска. Медици са били викани още да вадят кърлежи, имали са и многобройни случаи на бременности, незнайни за жената.

„Може да звучи смешно, но не е. Имаше един случай, в който разстроена жена крещеше по телефона, не се разбираше какво казва. Колегите успяха да чуят само, че детето й е паднало от 8-ия етаж. Разбирате какъв спешен сигнал е това и линейката тръгна веднага на адреса. Действаше се мигновено. На мястото се разбра, че детето на госпожата е нейната котка. Наистина има хора, които приемат домашните си любимци за деца. В това няма нищо лошо, но всичко това щеше да бъде смешно, ако не беше толкова опасно. Докато ни разкарват за неспешни състояния от мързел или безотговорност, някой някъде е в спешно състояние и няма свободен екип, който да се отзове, казва Катя Сунгарска.

Много често спешните екипи се сблъскват и с друг проблем - самотни възрастни хора викат линейки хем да им измерят кръвното, хем да им правят компания. „Тук на шега им викаме абонати. Имаме една жена, която много често ни се обажда и ни вика. Колегите разказват, че в момента, в който вратата на дома й се отвори, тя ги посреща с широка усмивка и ги поканва „Влизайте, влизайте, бухтички съм ви направила!” Колкото и да е странно, но е факт. За някои дори може да звучи смешно, но това може да коства живот или страдание”, разказа Катя Сунгарска. Само преди няколко месеца пък в центъра е получен сигнал от мъж, който настоявал спешен екип да отиде и да му изчисти въшките, защото много го сърби.

Административен работник пък поискал да бъде изпратена линейка на работното му място, защото има два кърлежа на задните си части. Друг пък се обадил за линейка да го закара до дома му, защото обувките му много го убиват и не може да се прибере. Друг парадоксален случай е за получено обаждане от възрастна жена, която излъгала, че е с много високо кръвно и умира, а на място се оказало, че са й паднали батериите на апарата за кръвно и е извикала спешен екип, за да й провери показателите, за да е спокойна. На всичкото отгоре предположила, че в лекарската чанта сигурно има и инструменти и поискала екипът да й обезвъздуши радиатора.

„Така много самотни хора ни викат, за да им правим компания или да им доставим безплатни лекарства, като, разбира се, подават фалшиви симптоми по телефона. Всеки трябва да си даде сметка, че може да се превърне в своеобразен убиец, докато ангажира линейка, вместо да потърси личния си лекар”, коментира Сунгарска. Тя изтъкна, че медиците дават всичко от себе си, за да помогнат и когато получат сигнал за въшки, кърлеж или нощен кошмар е унижение, дори гавра.
 

 

 

 

Свързани статии
България е единствената държава без алгоритъм за спешната помощ Медици от спешна помощ в няколко града излизат на протест Медици от Спешна помощ искат връщане на мерките Спешна помощ ще прави бързи тестове за COVID-19 още в линейката
Тагове
спешна помощ абсурди
Коментари

Още от последните новини