Ваксината срещу коронавируса щяла да бъде безплатна и достъпна

Ваксината срещу коронавируса щяла да бъде безплатна и достъпна - E-Burgas.com

Еврокомисарят заяви, че държави на ЕС, по едно и също време, пропорционално на тяхното население, ще получат достъп до медикамента

„Европейската агенция по лекарствата вече анализира данните за ваксините на двете компании, които обявиха, че ваксините им срещу COVID-19 са високо ефективни. Реалистично е до края на годината да се сертифицира кандидат за ваксина. Това обаче не означава, че още на следващия ден ваксината ще е на разположение. Трябва да се вземат под внимание редица фактори, като например начините за съхранение". Това заяви в студиото на NOVA еврокомисарят за иновациите и научните изследвания Мария Габриел.

По думите й всички държави на ЕС, по едно и също време, пропорционално на тяхното население, ще получат достъп до медикамента. Това важи и за България, тъй като се преговаря с производителя от името на евроблока.

„Няма как да се изчислят разходите за ваксината към момента, тъй като все още няма яснота, който ще е доставчикът. Към момента сумите варират", заяви еврокомисар Габриел.„Ваксината срещу COVID-19 ще бъде безплатна и достъпна", посочи тя.

Свързани статии
Еврокомисар Мария Габриел даде старт на инициатива в БСУ (Снимки) Лекари сигнализират до Сербезова за важна детска ваксина Проф. Чорбанов представя българската ваксина срещу ковид есента Доц. Ангел Кунчев: До 2-3 месеца ще има лекарство срещу ковид -19 Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигурява зелен коридор за ваксинации срещу КОВИД-19 по празниците Медици: Получилите първа доза от "Астра Зенека" да се ваксинират и с втора Германия готова да закупи руската ваксина без посредничеството на ЕС Творци подкрепят благотворително екипа на БАН за българската ваксина В Бургас: Отлагат по няколко пъти часове на граждани с придружаващи заболявания, поради липса на ваксини "Пфайзер" и "Модерна" тестват ваксина за деца над 12 години
Тагове
ваксина мария габриел
Коментари

Още от последните новини