Експерт: Ще загубим и руски и украински туристи

Експерт: Ще загубим и руски и украински туристи - E-Burgas.com

Войната ще разруши икономическия потенциал на пряко във воюващите и косвено във всички, които са свързани с тези икономики. По отношение на търговската свързаност много повече Русия зависи от Европа, отколкото обратното. Това каза Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той подчерта, че за ЕС Русия е сравнително малък пазар, имайки предвид, че износът на машини, на електрически съоръжения, на автомобили от ЕС към Русия представлява около 2,5% от износа на тези групи стоки към целия останал свят. Европа е много важна за Русия от гледна точка на износа на енергоносители. „Всъщност това беше една от причините всички да смятат, че не може да има такива конфликти, защото имат взаимен интерес. Русия изнася общо за ЕС около 20 милиарда евро на месец стоки - основно енергийни ресурси и метали, може би 3/4 са суровини, петрол и природен газ. Този износ в момента не е спрял", коментира Богданов.

България ще загуби и руски и украински туристи. Всяка от двете страни допринася с около 4% от общия брой туристи за България в рамките на една година. Износът от България за двете страни е малко над 1 милиард долара годишно. „Това представлява около 1,3% от общия износ на България е износът към Русия и около 1,2% - към Украйна. На макрониво трябва да си даваме реалистична сметка за тези рискове. Това е 1/40 от износа на България към тези икономики", подчерта икономистът.

По думите му общият ефект от кризата ще е много по-голям заради вторични и третични ефекти в средносрочен и дългосрочен план, които трудно могат да се изчислят към момента. Ще има допълнителни разходи, пренасочване на търговски потоци, преориентирне на инвестиционни потоци, пренареждане на приоритети в сигурността, независимост на алтернативни доставки на енергоизточници. „Това ще е цената, която трябва да платим за предотвратяване на такава изложеност на рискове в бъдеще", смята Богданов.

Около 1,2 милиона са бежанците към ЕС за вчерашния ден и около 25 000 са тези, влезли в страната ни. Основният проблем е хуманитарният, тъй като тези хора трябва да имат подслон, храна, вода, достъп до спешна медицинска помощ. Той посочи, че от вчера има общо решение на ЕС за едногодишно пребиваване на територията на ЕС със статут на бежанци, включително с право на работа. „И за Европа, и за България това е възможност да даде шанс на тези хора, които искат да развиват бизнес, да го направя тук. Приливът на работна сила е възможност и шанс тези хора да водят самостоятелен живот", коментира икономистът.

Според него заради външният шок и скокът на цените на природния газ и петрола вероятно ще има отлагане на решенията за постепенно повишаване на лихвите и по-затегната парична политика. „В момента няма как да бориш инфлация при ситуация, в която търговията буквално е спряна. Инфлацията беше висока и преди това - 6% в еврозоната за февруари, войната единствено усилва този ефект", заяви Богданов.

Според него у нас трябва да се работи в посока повишение на доходите на определени групи домакинства, които са най-уязвими. При подобни кризи обикновено имам свръхреакция в първите дни, след което има наместване на пазара, но относително по-високите цени вероятно ще се запазят в следващите няколко месеца, прогнозира експертът.

Свързани статии
Министър Проданов изброи осем държави, от които ще очакваме най-много туристи Бургас посреща туристите освежен (Снимки) Поморие в готовност за летния сезон, очаква първите туристи Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат Чакаме едва 50 хиляди руснаци да почиват у нас през лятото Първият чартърен полет на летище Бургас се очаква на 10 април Христо Проданов: Руските летовници ще почиват в Турция и Кипър, не у нас Европейски туроператори се отказват от резервациите си у нас Хотелиери и туроператори: Още един провален туристически сезон! Ахелой ще има собствен туристически център
Тагове
туристи
Коментари

Още от последните новини