ЕК призова България да не спира сезонните си работници

ЕК призова България да не спира сезонните си работници - E-Burgas.com

Говорител на Европейската комисия (ЕК) помоли българското правителство да не спира сезонните работници по време на епидемията от COVID-19, съобщава вестник “Сега“.

"Насоките относно упражняването на свободното движение на работници по време на пандемията на коронавирус ясно посочват, че държавите-членки трябва да позволят на работниците от други държави-членки да продължат да преминават границите си на работа, ако работата в съответния сектор все още е разрешена в приемащата държава членка", казва говорителят, призовавайки просто за спазване на санитарните изисквания на властите.

Свободното движение на хора в границите на Европейския съюз (ЕС) е от съществено значение за икономики като германската, италианската и френската. Много хора именно от Балканите се препитават в сектори, като земеделието и услугите.

“Държавите-членки трябва да третират работниците в селското стопанство, като възлови за тяхната икономика“, казва още говорителят.

Свързани статии
Близо 300 хил. са безработните у нас Хотели и ресторанти по морето вече търсят работна ръка за лятото Петър Ганев: Българите вече ползваха отпуската си, как да отидат на море? 100 хиляди работници се възползвали от мярката 60/40 Ресторанти и хотели освободиха 20 000 души персонал 80 хиляди българи са загубили работата си последния месец Спират помощите на безработните, лъгали по КПП-тата Над 65 фирми в България вече произвеждат предпазни материали 12 000 души са намерили работа по време на кризата Мрачна прогноза: Кризата убива всяко второ българско заведение
Тагове
работа
Коментари

Още от последните новини