Нови находки правят още по-внушително съкровището от нос Чироза (Снимки)

Нови находки правят още по-внушително съкровището от нос Чироза (Снимки) - E-Burgas.com

Преди няколко века добре изработените стъклени предмети са били изключително скъпи вещи на лукса. Те са присъствали единствено върху масите на аристокрацията, богатите търговци и висшето духовенство в Средновековна Европа.

През 2020 г. край Бургас беше открита част от най-голямото потънало стъклено съкровище по нашето Черноморие. От години археолозите знаеха, че водолази са намирали тук подобни артефакти, но не и точната локация. Техните предположения се насочиха към акваторията на залива Ченгене скеле, близо до нос Чироза. С подкрепата на Община Бургас бяха извършени първоначални проучвания както на брега, така и под вода, които завършиха с интересни открития.

С днешна дата в акваторията на Ченгене скеле са проведени вече 5 подводни експедиции. Находките от последната бяха представени в Археологическия музей от ръководителите на проучванията: Милен Димитров от РИМ – Бургас и проф. Иван Христов от НИМ. Сред тях отново има голямо количество стъклени експонати, включително запазени цели чаши. Според проф. Христов те са произведени през 16 – 17 век на остров Мурано в Северна Италия, наричан остров на стъклото.

Друга интересна находка от тази година е рядък античен съд за течности, предимно за вино. Той е маркиран с латинското Х, което означава, че е побирал десет литра. Според проф. Христов този съд няма аналог в нито един български музей и тепърва ще се търсят сходства с подобни в чужбина, за да се класифицира точно. 

Археолозите са извадили от морското дъно в залива на Ченгене скеле също така керамични съдове от късната Античност, както и от периода на Османската империя. Според тях това показва, че Бургас е бил желано място за живот в поредица от епохи в развитието на човешката цивилизация.

Милен Димитров и Иван Христов благодариха на кмета Димитър Николов за помощта към техните проучвания. Според тях е по-добре тези находки да влязат в музеите, отколкото в частни колекции, тъй като при нос Чироза се гмуркат и много иманяри, знаещи, че на морското дъно лежат ценни експонати.

„Аз също съм благодарен за доброто сътрудничество с РИМ и НИМ. Резултатите от работата ви са видни, така че Община Бургас отсега предвижда средства, с които и догодина да подпомогне археологическите проучвания както в района на „Крайморие“, така и в „Акве Калиде“.“, каза кметът Николов.

Неформалният кмет на рибарското селище Ченгене скеле Димитър Янков заяви, че археолозите и занапред могат да разчитат на подкрепа от бургаските рибари с лодки и логистика.

По време на днешната пресконференция бе представена най-новата книга на проф. Иван Христов – „Тайните на залива Ченгене скеле в Черно море“. Тя е съвместно издание на РИМ-Бургас и Националния исторически музей. Книгата е отчет за съвместната работа на двете музейни институции в залива Ченгене скеле за периода 2020-2022 г. и излага резултатите от археологическите проучвания на суша и под вода в района на н. Чироза, финансирани изцяло от Община Бургас. Става въпрос за две експедиции, проведени на суша, и четири подводни археологически експедиции.

В научното изследване акцентът пада върху проучванията на крайбрежната територия, заключена между полуостров Метоха (нос Чукалята) и нос Форос. Приносът към допълването на археологическата карта на района е видим от изнесената в монографията подробна информация за обекти, останали до лятото на 2020 г. неизвестни или слабо познати. За първи път се представят резултати от подводни проучвания в една обширна акватория, заключена на север до остров Св. Анастасия, на запад до нос Каба бурун и на изток до нос Чукалята.

Изследването има за основа интердисциплинарен подход чрез използването и анализа на разнообразния изворов материал - археологически находки, запазени писмени сведения от османски документи, пътеписи на западноевропейски пътешественици и дипломати, български краеведи, различни по вид и хронология карти. Целта е да се възстанови картината на селищното развитие в региона за дълъг исторически период.

Подробно са представени резултатите от археологическите разкопки на елинистически укрепен обект на нос Чироза, античното светилище в същата зона и подводните издирвания в залива Ченгене скеле през 2020-2022 г. Представени са десетки находки от проучванията както на сушата, така и под водата. Те се датират от I хил. пр. Хр. до средните векове.

В книгата е включен коментар върху запазените писмени сведения и археологически материали за обекти по крайбрежието на Бургаския залив като античното селище на нос Каба бурун, късносредновековното селище и едноименен пристан Ченгене скеле, село Чукаля, метоха на островния манастир Св. Анастасия и други. Приложени са множество фотоси, чертежи и карти, които онагледяват сполучливо изнесената информация.

Галерия
Свързани статии
Представят резултатите от подводните разкопки на нос Чироза Археолози откриха наблюдателна кула и древно светилище от Елинистическата епоха край Бургас Две нови важни находки са открити при крепостта Русокастро Над 140 археологически разкопки чакат финансиране от държавата
Тагове
съкровище разкопки чироза
Коментари

Още от последните новини