Доброволци и администрация чистиха бреговете около Бургас от боклуци (Снимки)

Доброволци и администрация чистиха бреговете около Бургас от боклуци (Снимки) - E-Burgas.com

Служители от администрациите и доброволци освободиха от стотици килограми отпадъци важни за област Бургас места. Бреговете на езерата Вая и Атанасовско, районът и плажната ивица около резерват „Ропотамо" към днешна дата "дишат" спокойно. Автомобилни гуми, стари мебели, строителни отпадъци, пластмаса с различен произход и разнородни битови предмети са изнесени от влажните зони.

„Кампанията „Морета без отпадъци" посочва един важен проблем какъвто е безразборното изхвърляне на отпадъци и дава личния пример на стотици доброволци. Почистени са места с важна екологична функция и призивът ни е за отговорно поведение към тях."- коментира областният управител Вълчо Чолаков. 

Над 200 са участниците в трите кампании, провеждани по проект на Областна администрация Бургас. Сред тях са служители на РИОСВ, Общините Бургас и Приморско, представители на дирекцията по горите и Областна дирекция „Земеделие". Активно е участието и на неправителствения сектор в лицето на  Фондация „Виа Понтика", СНЦ „Зелена Странджа", „Биоразнообразие". Почистването започна на езерото Вая в средата на юли, продължи с места около резерват „Ропотамо" и приключва днес при Атанасовско езеро в частта „Атанасовска коса".

„Морета без отпадъци" поддържа страница в социалната мрежа https://www.facebook.com/SeasWithoutWaste, където се споделя актуална информация по екологични теми, снимки и видеа от кампаниите.  

В рамките на проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)" продължават и действията по почистване и облагородяване на канала при езерото „Вая". Финансирането на втори етап от започналите през 2018 година дейности отново е по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.

Галерия
Свързани статии
Бургаският съд актуализира мерките за безопасност на гражданите, продължават онлайн заседанията Бургас с най-много наблюдавани видове в Световния уикенд за наблюдение на птиците Граждани се включват в Плана за интегрирано развитие на Бургас Живко Табаков: Защо РИОСВ-Бургас си назначи нов директор без конкурс? Орнитолози и доброволци преброиха 298 къдроглави пеликани в Бургас (Снимки) Общинските съветници оставиха протестиращи граждани пред „Бойчо Брънзов“ Без традиционното масово почистване на България тази година заради пандемията Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро Мият и вътрешнокварталните пространтсва в Бургас през юли ИАРА отново налази бракониерите на Вая
Тагове
почистване граждани вая атанасовско езеро
Коментари

Още от последните новини