Доброволци и администрация чистиха бреговете около Бургас от боклуци (Снимки)

Доброволци и администрация чистиха бреговете около Бургас от боклуци (Снимки) - E-Burgas.com

Служители от администрациите и доброволци освободиха от стотици килограми отпадъци важни за област Бургас места. Бреговете на езерата Вая и Атанасовско, районът и плажната ивица около резерват „Ропотамо" към днешна дата "дишат" спокойно. Автомобилни гуми, стари мебели, строителни отпадъци, пластмаса с различен произход и разнородни битови предмети са изнесени от влажните зони.

„Кампанията „Морета без отпадъци" посочва един важен проблем какъвто е безразборното изхвърляне на отпадъци и дава личния пример на стотици доброволци. Почистени са места с важна екологична функция и призивът ни е за отговорно поведение към тях."- коментира областният управител Вълчо Чолаков. 

Над 200 са участниците в трите кампании, провеждани по проект на Областна администрация Бургас. Сред тях са служители на РИОСВ, Общините Бургас и Приморско, представители на дирекцията по горите и Областна дирекция „Земеделие". Активно е участието и на неправителствения сектор в лицето на  Фондация „Виа Понтика", СНЦ „Зелена Странджа", „Биоразнообразие". Почистването започна на езерото Вая в средата на юли, продължи с места около резерват „Ропотамо" и приключва днес при Атанасовско езеро в частта „Атанасовска коса".

„Морета без отпадъци" поддържа страница в социалната мрежа https://www.facebook.com/SeasWithoutWaste, където се споделя актуална информация по екологични теми, снимки и видеа от кампаниите.  

В рамките на проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)" продължават и действията по почистване и облагородяване на канала при езерото „Вая". Финансирането на втори етап от започналите през 2018 година дейности отново е по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.

Галерия
Свързани статии
"Атанасовско езеро" бележи 41-години от обявяването му за резерват с панаир Водолази отново ще чистят дъното край моста Маестро Кирил Дончев: „Най-милата ми награда е, че съм почетен гражданин на Бургас” МВР-Бургас с важна информация за издаването на лични документи Десетки доброволци запретнаха ръкави в чистене на Росенец Айтос грейна предпролетно (Снимки) Каналът "Вая", който наводняваше складове и пътища, е вече с нов облик (Снимки) Премахнаха нерегламентираните сметища край Вая (Видео) Извършиха важни консервационни дейности на Атанасовското езеро (Снимки) Поставиха пръстени на пеликани в Атанасовското езеро (Видео)
Тагове
почистване граждани вая атанасовско езеро
Коментари

Още от последните новини