Доброволци и администрация чистиха бреговете около Бургас от боклуци (Снимки)

Доброволци и администрация чистиха бреговете около Бургас от боклуци (Снимки) - E-Burgas.com

Служители от администрациите и доброволци освободиха от стотици килограми отпадъци важни за област Бургас места. Бреговете на езерата Вая и Атанасовско, районът и плажната ивица около резерват „Ропотамо" към днешна дата "дишат" спокойно. Автомобилни гуми, стари мебели, строителни отпадъци, пластмаса с различен произход и разнородни битови предмети са изнесени от влажните зони.

„Кампанията „Морета без отпадъци" посочва един важен проблем какъвто е безразборното изхвърляне на отпадъци и дава личния пример на стотици доброволци. Почистени са места с важна екологична функция и призивът ни е за отговорно поведение към тях."- коментира областният управител Вълчо Чолаков. 

Над 200 са участниците в трите кампании, провеждани по проект на Областна администрация Бургас. Сред тях са служители на РИОСВ, Общините Бургас и Приморско, представители на дирекцията по горите и Областна дирекция „Земеделие". Активно е участието и на неправителствения сектор в лицето на  Фондация „Виа Понтика", СНЦ „Зелена Странджа", „Биоразнообразие". Почистването започна на езерото Вая в средата на юли, продължи с места около резерват „Ропотамо" и приключва днес при Атанасовско езеро в частта „Атанасовска коса".

„Морета без отпадъци" поддържа страница в социалната мрежа https://www.facebook.com/SeasWithoutWaste, където се споделя актуална информация по екологични теми, снимки и видеа от кампаниите.  

В рамките на проект „Съвместни трансгранични инициативи за намаляване на отпадъци в Егейско и Черно море (Seas without waste)" продължават и действията по почистване и облагородяване на канала при езерото „Вая". Финансирането на втори етап от започналите през 2018 година дейности отново е по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България – Турция 2014 – 2020 г.

Галерия
Свързани статии
Бургаско сдружение и ИАРА зарибиха Вая с шаран, толстолоб и каракуда Техника от три града помага за оправянето на пораженията от бурята (Снимки) Ремонтират три големи диги в Атанасовското езеро Създадоха зелена сол от растение в Атанасовското езеро Затварят паркинга край солниците заради почистване в района Стотици гуми, железа и кофи извадиха от дъното на морето край Несебър Чистят морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле Пожар изпепели търстикови масиви и земеделски постройки край Атанасовското езеро Поморие създава собствено предприятие за сметопочистване Атанасовското езеро стана дом за нов вид обитатели (Видео)
Тагове
почистване граждани вая атанасовско езеро
Коментари

Още от последните новини