Детски градини за децата на медици отвориха врати в няколко града

Детски градини за децата на медици отвориха врати в няколко града - E-Burgas.com

Дежурни детски градини от днес приемат децата на медиците, които са на първата линия в борбата с COVID-19. Целта е родителите да работят в болниците без притеснения за децата си предаде "БНТ".

В София дежурните детски градини са две. Кметът Йорданка Фандъкова провери каква е готовността за работа в едната от тях.

Още в ранните часове седем деца на медици влязоха е 124-а детска градина "Бърборино". Тя се намира в близост до три болници - ВМА, "Александровска" и "Пирогов". За родителите отворената детска градина е възможност да работят спокойни за децата си.

"Много голямо облекчение. Жена ми работи в COVID отделение и всъщност това реално ще ни позволи да останем в София, защото иначе щяхме да отидем на село", казва Мирослав.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети днес детската градина, която днес прие първите деца на медици.

"Приети са с голямо нетърпение от екипите на детската градина. Всички са на работа. Надявам се да помогнем в този момент да са спокойни родителите и да лекуват хората в София, което е най-важно", коментира Фандъкова.

"Няма притеснение. Екипите са в готовност да приемаме всички деца, желаещи да дойдат на дежурна детска градина. Четири групи работят", заявява директорът на 124-та детска градина Теменужка Димитрова.

Персоналът е в готовност да реагира, ако някое от децата прояви симптоми.

"Имаме изолационен блок, детенцето изчаква там, докато дойдат родителите да го вземат", напомня директорът.

Другата дежурна детска градина в София е 117-а в "Младост". Днес там не бяха доведени деца.

В Стара Загора детска градина "Зорница" и яслена група от днес са дежурни по време на строгите ограничителни мерки. Родителите споделят, че до момента помощ от роднини им е била единствената опция.

"За кратко време леля му ни помага, но като цяло сами се справяме", споделя Милица Арсовска - Касърова.

"По принцип има една баба, която е пенсионерка, но в момента тя гледа да си опази здравето", казва Вера Василева.

В Русе две детски градини и една ясла остават дежурни. Около 80 медици са заявили желание децата им да се възползват от услугите там. При необходимост общината е в готовност да отвори още една градина.

"Тази сутрин нямаме много деца, но имаше родители, които минаха, попитаха и ще дойдат утре", казва директорът на детска градина "Слънце" Елеонора Попова.

"Моята жена е медик. Главна медицинска сестра е в Тубдиспансера. Ако медиците не са на работа, какво ни остава?", казва Александър Христов.

"Медиците също имат деца и това е доста важно", смята Дойчин Бояджиев.

Дежурни детски градини има и във Велико Търново, Бургас и Пловдив.

Коментари

Още от последните новини